Kalić i Šarić oslobođeni uprkos dokazima - Volim Podgoricu

Kalić i Šarić oslobođeni uprkos dokazima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da tužilaštvo po svim krivičnim prijavama postupa u skladu sa zakonom, bez obzira na to na koga se one odnose. Osvrnuo se na predmete u kojima su oslobođeni Duško Šarić i Safet Kalić, ističući da su optužnice potvrđene u sudu jer su sadržale dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili djela za koja su optuženi.

“To što se u javnosti konstantno govori o postupcima u kojima su donijete oslobađajuće presude ne treba da dovede u pitanje rezultate u višestruko većem broju drugih predmeta, o čemu se, nažalost, mnogo manje govori u javnosti. Zato ću iskoristiti priliku da podsjetim da je tokom prošle godine po optuženjima državnih tužilaštava osuđujućom presudom riješeno više od 90 odsto optuženja, oslobađajućom oko četiri odsto, dok je odbijajućom presudom riješeno manje od dva odsto optuženja”, rekao je Stanković za Dan.

Podsjetivši na izjavu ministra unutrašnjih poslova da tužilaštvo često pribjegava sklapanju sporazuma o priznanju krivice, naglasio je da je Mevludin Nuhodžić iznio svoj stav, a on ga je potom upoznao sa svojim.

“Ono što moram da naglasim jeste činjenica da sporazume o priznanju krivice ne zaključuje samo Specijalno državno tužilaštvo, već to čine i druga državna tužilaštva u situacijama kada se za to stvore zakonski preduslovi. Podatke o zaključenim sporazumima za svako državno tužilaštvo pojedinačno možete pronaći u godišnjem izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva”, dodao je Stanković.

Komentarišući sve češće obračune kriminalnih grupa, kaže da poslednja dešavanja u Crnoj Gori pokazuju da državni organi koji su zaduženi za obezbjeđivanje sigurnog okruženja moraju odlučnije da postupaju i intenzivnije sarađuju, kako bi kriminalnim grupama dokazali da nijesu jače od države

“Uvjeren sam da će policija, tužilaštvo i druge institucije zadužene za bezbjednost svakog građanina pojedinačno dokazati da su spremne da stanu na put obračunima kriminalnih organizacija. Što se tiče Državnog tužilaštva, svojim saradnicima sam saopštio jasan stav da očekujem od njih maksimalno angažovanje u situaciji kada je neophodna povećana odgovornost svih nas”, zaključuje Stanković.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com