PODGORICA: NOVO OKUPLJANJE ISPRED SKUPŠTINE - Volim Podgoricu

PODGORICA: NOVO OKUPLJANJE ISPRED SKUPŠTINE

Biv­še i sa­da­šnje ko­ri­sni­ce na­kna­da po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce or­ga­ni­zo­va­će novi protest 16. maja, u 13 sa­ti, is­pred Skup­šti­ne u Pod­go­ri­ci, na­ja­vi­la je nji­ho­va pred­stav­ni­ca Želj­ka Sav­ko­vić. Majke su dosad organizovale oko 30 protesta zbog ukidanja doživotno stečenog prava, što je presedan.

Biv­še ko­ri­sni­ce na­kna­da po osno­vu ma­te­rin­stva, njih oko 22.000, osta­le su bez do­ži­vot­nog pri­ma­nja u ju­nu 2017. go­di­ne. Iako je majkama ukinuto stečeno pravo, na protest nikada nijesu izašle sve korisnice, pa čak ni polovina njih. Maj­ke su po­sli­je 18 mje­se­ci otkad su im po­če­le is­pla­te na­kna­da osta­le bez njih, na­kon što je Skup­šti­na Cr­ne Go­re iz­gla­sa­la nji­ho­vo uki­da­nje. Pret­hod­no je Ustav­ni sud uki­nuo od­red­be Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti, ko­ji­ma su na­kna­de maj­ka­ma sa tro­je i vi­še dje­ce bi­le ga­ran­to­va­ne. Ovo je pr­vi slu­čaj u cr­no­gor­skoj prak­si da se od­lu­ka o uki­da­nju ne­kog pra­va, ovaj put na­kna­da maj­ka­ma, pri­mi­je­ni re­tro­ak­tiv­no.

Maj­ke su to­kom pro­šle go­di­ne or­ga­ni­zo­va­le 20 pro­te­sta, ali ni­jed­nim se ni­je­su iz­bo­ri­le za ono što su tra­ži­le. U mar­tu su ima­le naj­ra­di­kal­ni­je pro­te­ste ka­da su 26 da­na bi­le da­no­noć­no na uli­ci, od če­ga su 11 da­na štraj­ko­va­le gla­đu.
Od 22.000 maj­ki ko­je su 18 mje­se­ci pri­ma­le na­kna­du po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce, to pra­vo pre­ma Za­ko­nu o iz­vr­še­nju od­lu­ke Ustav­nog su­da od 19. apri­la ko­ri­ste sve­ga 1.902 že­ne.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com