Tender za izradu elektronskih knjižica do kraja mjeseca - Volim Podgoricu

Tender za izradu elektronskih knjižica do kraja mjeseca 

Fond za zdravstveno osiguranje FZO priprema uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, potvrdio je Dnevnim novinama direktor te ustanove Sead Čirgić. Prema njegovim riječima, Fond će samostalno realizovati projekat, a tender za izradu knjižica će biti raspisan do kraja mjeseca.

Kako Čirgić objašnjava, ideja je najprije bila da se u projekat uključi Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP, ali se od nje odustalo jer u tom resoru ne posjeduju neophodnu opremu za izradu elektronskih kartica.

“Odustali smo od saradnje sa MUP-om. Mi ćemo raditi kartice sa čipom, a oni nemaju mašine za njihovu izradu. Zato smo započeli neophodne aktivnosti za raspisivanje tendera za izradu kartica. Jedva čekamo da krenemo sa realizacijom tog projekta jer smo izgubili već dosta vremena”, ističe Čirgić.

Za realizaciju tog projekta već su obezbijeđena sredstva iz budžeta, a riječ je o sumi od dva miliona eura.

“Trenutno smo u razgovorima sa kolegama iz Slovenije. Očekujemo još neke inpute od njih jer oni imaju već četvrtu generaciju elektronskih knjižica, pa nam je veoma bitno njihovo iskustvo da ne bismo napravili neki pogrešan korak. Nadam se da ćemo brzo krenuti. Vjerujem da ćemo do kraja maja imati zaokruženu priču i pripremljen tender za raspisivanje. Od realizacije tendera mora proći sigurno nekih četiri, pet mjeseci, kako bi se cijela procedura ispoštovala. Tako da očekujemo da ćemo do kraja godine imati prve elektronske kartice”, ističe Čirgić.

Kako napominje, priprema za početak upotrebe elektronskih knjižica je već u toku, te se tako radi na prilagođavanju računara u zdravstvenim ustanovama.

“Otpočelo je prilagođavanje operativnih sistema na računarima u zdravstvenim ustanovama, što je jedan od preduslova za nesmetano korišćenje i upotrebu elektronskih zdravstvenih knjižica. Do sada je to završeno u domovima zdravlja Herceg Novi, Kotor, Ulcinj, Bar, Danilovgrad, Podgorica, Mojkovac. Potrebno je izvršiti prilagođavanje na otprilike oko 4.000 računara. Na tome rade inženjeri iz Fonda, dakle, oslanjamo se na sopstvene snage”, zaključuje Čirgić.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com