Početna » ŽIVOT + » Savjeti » Kontrolišite svoje snove i sami izaberite šta ćete da sanjate

Kontrolišite svoje snove i sami izaberite šta ćete da sanjate

Naučnici razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije.

Naučnici sa Masačusets univerziteta tehnologije razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije. Riječ je o hipnagogiji, stanju svijesti između sna i jave koji se javlja u trenutku buđenja ili padanja u san i uključuje iskrivljenu percepciju prostora i vremena. Ovo stanje može da uzrokuje snove u kojima je osoba svjesna da sanja, pa tako može preuzeti kontrolu nad sopstvenim snom. Jedna od manifestacija hipnagogije je vantjelesno iskustvo kod kog se javlja osjećaj lebdjenja i napuštanja tijela.

Tomas Edison i Salvador Dali su namjerno izazivali ovo stanje da bi u međuprostoru između jave i sna dobili izvor inspiracije i nove ideje. Naučnici sada prave uređaj koji na osnovu otkucaja srca i pomjeranja mišića pokazuje kad osoba izlazi iz faze hipnagogije i ulazi u duboki san.

Kad se to dogodi, robot pored kreveta je podešen da ispusti zvuk kako bi osobu vratio u stanje hipnagogije. Taj zvuk može biti bilo šta, pa i riječ, a naučnici su otkrili da ako robot kaže “zec” ili “more”, osoba će sanjati te simbole.

Check Also

Spavate sa puštenom kosom?Nikada više to nećete uraditi!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Evo koliko sati sna negativno utiče na metabolizam

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *