DAN KADA SE RASPALA SFRJ! Fitilj je zapaljen prije 28 godina na Maksimiru! (VIDEO) - Volim Podgoricu

DAN KADA SE RASPALA SFRJ! Fitilj je zapaljen prije 28 godina na Maksimiru! (VIDEO)

Danas, 13. maja navršava se 28 godina od nereda na Maksimiru koji su nezvanično najavili početak rata u bivšoj Jugoslaviji.

 Tog 13. maja 1990. godine Crvena zvezda je gostovala Dinamu, a niko nije ni slutio šta će se dogoditi na fudbalskom terenu.

A dogodilo se to da je krenuo opšti haos. O tom haosu, govorio je policajac Refik Ahmetović koji je priznao da su Hrvati htjeli da ubiju Dragana Stojkovića Piksija. To je onaj policajac kog je Zvonimir Boban napao na terenu.

TV Novosti su te 1990. godine, odmah po povratku igrača Zvezde u Beogrda, razgovarali sa Piksijem.

 

– Šampionsko slavlje delimično nam je pokvario događaj iz Zagreba. Bio je to užas, blago rečeno. Pitam se šta bi bilo da je utakmica odlučivala o prvaku, da je na stadionu bilo 60.000 gledalaca – pa to bi bio masakr! Kada se ovako nešto dogodi, čovjek se zapita: zar je fudbal postao rat dva tima, dva navijačka tabora? Ako je tako, sport je onda izgubio svaki smisao – rekao je Piksi tada:

 

– Nismo se uplašili, nego smo se šlogirali od straha! Priznajem, pomislili smo da nećemo izvući žive glave. Do početka utakmice sve je bilo okej, lijepo smo dočekani, izašli smo na teren željni nadigravanja. Iako smo pred utakmicu sa Dinamom danima trenirali više rekreativno nego ozbiljno, vjerovali smo da ovako osvježeni ne možemo da izgubimo. Međutim, kada smo izašli na teren imali smo šta da vidimo.

 

Nastavila je peta Zvezdina zvezda da se prisjeća događaja iz Zagreba.

 

– Navijači se biju, kamenje sijeva na sve strane i jedva smo dočekali znak sudije da možemo da “hvatamo bježaniju” u svlačionicu. Tu je bilo sve mirno, ali frka je bila kako da nas prevezu do aerodroma, jer su navijači Dinama uništavali sve što miriše na Beograd i Srbiju. Bili su spremni da unište i ljude, i vozila, i sve. U autobusu je carovao strah i vladala je jeziva tišina. Jedino je Jurić pokušao nekim crnim fazonima da razvedri atmosferu – dok nas je neviđeni kordon milicije obezbjeđivao. Dok smo prolazili Zagrebom “dinamovci” su pozivali Tuđmana, tražili da ih on spasi od Srbije i slično. Kada smo stigli na aerodrom – svanulo nam je.

Piksija je iznenadio potez Zvonimira Bobana, koji je napao pomenutog policajca.

 

– Ja Bobana znam kao dobrog dječaka. Zašto je zastranio i ponašao se neobuzdano – ne znam. Kada je služio vojsku u Beogadu, bio je blizak sa svim Zvezdašima – jasan je bio Piksi.

Zanimljiva je bila i opaska autora teksta iz 1990. godine Dušana Krajčinovića, a vezana za samog Bobana.

– Kapiten Dinama Zvonimir Boban divljački je nasrnuo na jednog milicionara, a to mu nije prvi put. Psovao je majku srpsku milicionaru u Banjaluci, slično se ponašao i u Novom Sadu na utakmici Dinamo – Vojvodina, a nedavno je u Zagrebu, vozeći auto brata, pregazio čovjeka i pobjegao sa mjesta udesa. Šta se događa sa tim momkom?

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com