“Jadran” se vratio u Kotor - Volim Podgoricu

“Jadran” se vratio u Kotor

Školski brod „Jadran”, na kojem su studenti, profesori i saradnici Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, uplovio je u Kotor.

Brod će biti vezan uz kotorsku rivu.

Školsko krstarenje pod nazivom „Plovidba 2018” organizovano je na ruti Tivat-La Valletta (Malta)-Kotor od 5. do 13. maja.

Praktična obuka na ovom brodu uključila je 47 studenata studijskih programa Nautika, Brodomašinstvo i Pomorske nauke.

Tokom osmodnevnog krstarenja studenti su obišli pomorske muzeje u La Valeti, sproveli obuku u Malta Pilots Research Simulator centru i uvježbavali uplovljavanje dva kruzera u Luku La Valeta, a tokom plovidbe školskim brodom Mornarice VCG imali su priliku da plove i pod jedrima.

Na povratku sa Malte, posada „Jadrana” i studenti spustili su vijenac u more ispred Medove čime su odali poštu poginulim crnogorskim dobrovoljcima prilikom pomorske tragedije parabroda „Brindisi” koji je kod ove albanske luke potonuo 6.januara 1916.

U Pomorskom fakultetu Kotor ističu da je ovo školsko krstarenje proteklo bez ikakvih problema i da su realizovane sve planirane aktivnosti.

Krstarenje „Jadrana” proteklo je u sjenci diplomatske borbe zvaničnog Zagreba, koji je Vladi Malte uputio protestnu notu tražeći da otkažu gostoprimstvo „Jadranu” za koji tvrde da je „otet u građanskom ratu devedestih godina”.

(Radio Kotor)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com