Home / NOVOSTI / Društvo / POČELO JE ODBROJAVANJE: Evo kada ćemo voziti autoputem u Crnoj Gori!

POČELO JE ODBROJAVANJE: Evo kada ćemo voziti autoputem u Crnoj Gori!

Ukoliko sve bude po planu, tačno za godinu, 11. maja 2019. godine, trebalo bi da imamo u potpunosti izgrađenu prvu dionicu autoputa, od Smokovca do Mateševa, dužine 41 kilometar.

Tako je predviđeno ugovorom između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC, koja je na današnji dan 2015. godine zvanično počela gradnju najvećeg infrastrukturnog objekta u crnogorskoj istoriji. Iz CRBC-a, čiji se projekat finansira dijelom iz kredita kineske EXIM banke a dijelom iz budžeta Crne Gore, više puta su obećali da će ispuniti rok te da će do 11. maja naredne godine završiti obiman posao. U slučaju probijanja roka, ugovorom su predviđeni novčani penali za kineskog izvođača.

Portalu Investitor je saopšteno da radovi polako ulaze u završnu fazu.

„Najzahtjevniji most, Moračica, trebalo bi da bude spojena do kraja godine, a do sada je probijeno šest od ukupno 16 tunela. Probijanje ostalih je pri kraju“, naveli su iz CRBC-a.

Intenzivno se radi i na ostalim segmentima, poput dijelova otvorene trase i drugih radova predviđenih projektom, dodali su.

„Autoput je danas možda i najveće gradilište u regionu… Na terenu je oko 3.000 radnika, što je broj stanovnika jedne manje opštine na sjeveru“, navode iz kompanije.

Na autoputu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara, naveli su ranije iz Vlade.

Izgradnja mosta „Moračica“ (CRBC)

Most Moračica biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi autoputa Bar Boljare. Dužina će mu biti jedan kilometar a most će nositi stubovi visine i do 180 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila.

Izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto odnosno 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta.

Medjutim, Vijesti pisu da izgradnja dionice autoputa od Podgorice do Mateševa neće biti završena u planiranom roku do 11. maja 2019. godine, već će kasniti oko šest mjeseci i dodatno koštati oko 30-ak miliona eura.

Razlozi za kašnjenje su, kako navode, propusti u pripremi projekta za vrijeme bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, a odnose se na neprecizne i nepotpune geološke i druge podatke o trasi autoputa, kao i zaboravljanje petlje Smokovac u dijelu ugovora o izvođenju radova.

U ugovoru su zaboravljeni i radovi na elektro i vodovodnoj mreži, kao i izmještanje dalekovoda.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com