Svetozar Marović može da gradi na obali - Volim Podgoricu

Svetozar Marović može da gradi na obali

Podgorički Viši sud deblokirao je gotovo 50.000 kvadrata zemlje od Lučica do Budve, u vlasništvu četiri kompanije koje se povezuju sa osuđenim šefom budvanske kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić.

 Specijalno državno tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Ilinčićeve, pa je sudija za istragu Višeg suda ukinuo privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja na imovinu mreže povezanih kompanija Property investments, Adriatic investments, Fifth avenue investment limited i Good location properties.

“Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, propisano je da se privremena mjera određena u izviđaju ukida ukoliko se istraga ne započne u roku od šest mjeseci od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja, pa kako istraga nije započeta u navedenom roku, to su odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici ukinute privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti u vlasništvu pravnih lica… iz Velike Britanije i… Podgorice”, navodi se u odgovoru samoslatne savjetnice za odnose sa javnošću Višeg suda Aide Muzurović.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Viši sud je 26. januara 2016. godine privremeno oduzeo zemljišne komplekse uz obalu, a kojima gazduju te firme.

U okviru izviđaja SDT-a u predmetu “Property”, utvrđivalo se da li je organizovana kriminalna grupa na čelu sa nekadašnjim državnikom i funkcionerom DPS-a, prevarila oko 20 budvanskih porodica za više miliona eura.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama u vrijeme kuporodajne groznice od 2007. do 2009. godine, preko tih kompanija, čiji se vlasnici i dalje kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrava, brojni mještani Budve ostali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja povezanih firmi, koje je neformalno predstavljala Ilinčićeva.

 Početne provjere tužilaca, međutim, nijesu dovele do otvaranja istrage i eventualnog podizanja optužnice.

Odlukom Višeg suda skinuta je blokada sa kompetne imovine budvanske firme Property investments, koja je vlasnik parcele od 9.432 kvadrata u Lučicama. Osnivači firme, sudeći po Centralnom registru privrednih subjekata, sakriveni su iza firme Blunt internacional sa Britanskih djevičanska ostrva, a izvršni direktor je Katarina Radišević, koja je bila jedna od osumnjičenih.

Uprkos svemu, zemlja je i dalje pod blokadama banke, države Crne Gore i Opštine Budva zbog milionskog dugovanja. Država je u januaru ponovo blokirala kompleks u Lučicama zbog poreskog duga od 469.631 eura.

Zabilježbu poreskog potraživanja upisla je i Opština Budva, koja osam godina bezuspješno pokušava da naplati porez koji je premašio 400.000 eura.

Prije države i lokalne uprave, hipoteku je još prije deset godina upisala i Hipo Alpe Adria banka, na iznos od pet miliona eura, a na ime kredita koji je ova podgorička firma uzela. Sudski spor protiv Property investmnetsa vodi i Prva banka za naplatu potraživanja od 2.200.000 eura.

Privremena mjera je ukinuta i na 9.205 kvadrata zemlje u Lučicama – vlasništvo firme Adriatic investments, koju je osnovala ofšor kompanija sa Sejšela Standard consulting corporation. Izvršni direktor je Marko Karadžić.

Parcela se nalazi tik uz imovinu Property investmentsa, a da je riječ o povezanim firmama, jasno je jer je i na ovu parcelu upisana istovjetna hipoteka HAAB, zbog milionskog kredita.

I ta imovina blokirana je od države zbog poreskog duga od 287.000 eura, a i Opština potražuje stotinu hiljada eura duga za porez.

Viši sud je odblokiralo imovinu i budvanske firme Good location properties, koja na lokalitetu Velje ploče posjeduje zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata. Tu firmu osnovala je istoimena kompanija sa Floride, a izvršna direktorka je Tamara Radišević.

Mediji su ranije firmu povezivali sa Ilinčićevom, jer se pred sudom vodio milionski vrijedna sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromješatana trgovali kompleks od 55.000 kvadrata.

Nakon razlaza i sudskog poravnanja, kompaniji je pripalo 35 hiljada kvadrata.

Zabrana je skinuta i sa dvije atraktivne parcele na Bečićkoj plaži, u vlasništvu firme Fifth avenu, koju je osnovala firma iz Velike Britanije. Riječ je o parcelama od hiljadu kvadrata između Svetog Tome i hotela “Splendid”, odnosno oko 2.500 kvadrata kod hotela “Naftagas”.

Firmi je deblokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Graditelje odavno pozivaju

Da su atraktivne parcele oslobođene tereta bilo je jasno još prije mjesec, nakon što su se u Budvi „pojavili“ zastupnici ovih firmi, koji brojnim graditeljima nude da na toj zemlji zajednički grade turističke komplekse. Posebno su interesantne lokacije na Bečićkoj plaži, na pjeni od mora, jer je tu urbanističkim planom predviđena gradnja višespratnica, uglavnom apartmana za tržište i hotelskih sadržaja.
Bečićka plaža je trenutno najveće gradilište i njeno zaleđe je postalo najtraktivniji dio oko koga se vodi pravi „rat“ građevinskih firmi, koje bi zadobile povjerenje vlasnika, nudeći im povoljne uslove za gradnju na njihovoj imovini.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Alo bre. Hapsite ovog lopova! Hapsite bre ovog manipulatora i prevaranta! Hapsite najviseg lazova u DPSu! Hapsite i ne pricajte vise nista!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com