Danas ne uzimajte u ruke ove dvije stvari, inače će vas stići strašna kazna: Narodna vjerovanja na najvećeg hrišćanskog proroka - Volim Podgoricu

Danas ne uzimajte u ruke ove dvije stvari, inače će vas stići strašna kazna: Narodna vjerovanja na najvećeg hrišćanskog proroka

Sveti prorok Jeremija je hrišćanski svetitelj i jedan od najvećih proroka rođen šest vjekova prije Isusa. Iako mnogi ne znaju za njega, u nekim krajevima  su se održali običaji i narodna vjerovanja o kojima se i danas vodi računa.

Vjeruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica. Zato je običaj da se na današnji dan razgone ovi gmizavci da ne bi preko ljeta dosađivali.

Neko iz kuće zbog toga treba da porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi: “Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela”.

Foto: Pravoslavnik

Foto: Pravoslavnik

Dokle se čuje lupanje i pesma, dotle zmije neće smijeti da se približe.

Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, vjeruje se, na toga bi preko cijele godine trčale zmije. U nekim krajevima stari vjeruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

3 komentara

  1. Nice post. I discover something very complicated on distinct blogs everyday. Most commonly it is stimulating to read content off their writers and use a specific thing from their store. I’d would rather apply certain with all the content on my own blog no matter whether you do not mind. Natually I’ll supply you with a link for your internet weblog. Many thanks sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com