PODGORICA: Veliki muzički SPEKTAKL u najavi! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Veliki muzički SPEKTAKL u najavi!

Povodom velikog jubileja 55 godina kompanije “13. jul Plantaže” organizuju veliki svjetski muzički spektakl, koncert Gorana Bregovića i simfonijskog orkestra Crne Gore pod naslovom “Tri pisma iz Sarajeva”. Koncert će se održati 13. juna od 20 I 30 h na Ćemovskom polju.

Danas je u obilazak lokacije predvidjene za održavanje Koncerta i posjetu Kompaniji “13. Jul Plantaže” boravio ovaj svjetski umjetnik sa svojim timom. U ime kompanije Plantaže Bregovića je primio Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga, koji je najavio ovaj veličanstveni dogadjaj kazavši da će taj spektakl u punom svjetlu obasjati veliki jubilej 55 godina kompanije “13 jul Plantaže”.

Muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ je inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

O uspjehu albuma govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes.

Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja metaforu svjedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama, ali i užasnih konsekvenci zbog njih. Album od 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao s mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.  Da podsjetimo, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svijetu, on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja. “Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopće nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami”– kazao je Bregović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com