Crnogorska NVO koja ima čak 106.000 članova: “Imamo socijalnu zaštitu, odmore, zimnice, sportske aktivnosti…” - Volim Podgoricu

Crnogorska NVO koja ima čak 106.000 članova: “Imamo socijalnu zaštitu, odmore, zimnice, sportske aktivnosti…”

Savez Udruženja penzionera Crne Gore je najbrojnija nevladina organizacija u Crnoj Gori u koju je učlanjeno oko 106.000 crnogorskih penzionera, kaže za portal penzioneri.me Branko Vešović, predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

On dodaje da u Crnoj Gori ima oko 127.000 penzionera, te da preko preko 9,000 crnogorskih penzionera živi van granica Crne Gore, uglavnom u okruženju.

“U Crnoj Gori imamo oko 7,5 hiljada penzionera koji nisu članovi, ali ne njihovom voljom, već im, prilikom dobijanja rješenja o penziji niko nije ponudio takvu mogućnost.  Na nivou Saveza radi 24 opštinska udruženja, imamo 277 mjesnih udruženja, a na čelu svih je Savez udruženja penzionera Crne Gore koji ima svoj upravni odbor, organe itd. Najbrojnije udruženje penzionera je Udruženje penzionera Podgorice sa preko 33.000 članova, slijedi Nikšić sa oko 16.000, Bar i Bijelo Polje sa po 7.000 penzionera”, pojašnjava Vešović.

Problema – kaže – ima, ali Savez udruženja ulaže napore da ih prevazilazi i da, koliko je to moguće, pomogne najugroženijima.

Ilustracija

“Penzioneri svoje penzije primaju od doprinosa koje uplaćuju zaposleni, u brojkama, na 176.000 zaposlenih, imamo 127.000 penzionera. Da bi penzoni fond bio operativan, taj odnos treba da bude 3:1, i postavlja se pitanje: Odakle novac za penzije? Izmedju 30 i 40 odsto penzije donira država, dodaje se iz budžeta koji ne potiče od doprinosa. Bije se bitka i to jaka, da se na stvarnu visinu dohotka odbija doprinos za penzije. Umjesto toga, doprinosi se uglavnom plaćaju na minimalac, odnosno 193 eura i tu su nasi problemi”, kaže Vešović.

U crnoj Goi penzju do 122 eura prima 9.898 penzionera. Preko 22.000 penzionera prima do 179 eura, a prosječna penzija u Crnoj Gori je 285,7 eura.

“Iako to izgleda nedovoljno, Crna Gora je, gledajući okruženje, smo na trećem mjestu po visini prosječne penzije, iza Slovenije i Hrvatske. U Srbiji je prosječna penzija 200 eura, Makedoniji 222 eura, u BIH 190 eura. Pri tome, oko 60% crnogorskih penzionera prima penziju ispod ove prosječne. Bitno je, medjutim, reći da su penzije redovne”, pojašnjava Vešović.

On pojašnjava da je mjesečni iznos potreban za isplatu svih penzija oko 34,5 miliona eura. Od toga Vlada dodaje preko resornih ministarstava izmedju osam i 11 miliona.

Crna Gora je – kaže – jedina zemlja iz okruženja čiji penzioneri, preko penzionerskih udruženja, imaju odredjenu socijalnu zastitu, prije svega odmor i rekreaciju.

“Imamo naša dva odmarališta, u Ulcinju i na Žabljaku, kapaciteta godišnje oko 3,5 hiljade mjesta. Penzioneri plaćaju izmedju pet i sedam eura dnevno. Po osnovu subvencija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond PIO i Ministarstvo finansija godišnje izdvoje 456,000 eura.  Imamo i ugovore sa Institutom dr Simo Milošević, gdje je normalna cijena dana sa ljekarskim tretmanom 48 eura a za penzionere 24 eura. Tamo je prošle godine boravilo 1.100 crnogorskih penzionera, na 10 rata beskamatno. Imamo ugovor i sa dvije kuće iz BiH, sa Čigotom, Turističkom organizacijom Kolašin,” kaže Vešović

Savez udruženja penzionera pokrenuo je inicijativu za podizanje još jednog sprata u Ulcinju, obezbijedjen je novac u budžetu i radovi bi trebali početi sredinom novembra.

“Drugi dio aktivnosti, humanitarni je, da udruženja pomažu najugroženijim penzionerima. Po tom osnovu, svake godine, već 15 godina, dobijamo od ministarstava, Fonda rada i Fonda PIO 300.000 eura.  Članarine penzionera su 0,40 eura za penziju do 200 eura i 0,60 eura za penzije preko 200 eura i to se nije mienjala od sredine 2009. godine. Članarina se rasporedjuje tako da su opstinskaudruženja koja dobijaju te članarine, dužna da 35% daju u humanitarne svrhe.  Pored novca koji dobijmo od resornih ministrstva, skupi se oko pola miliona eura za humanitarnu pomoć koju dobija oko 15.000 crnogorskih penzionera po odredjenim kriterijumima, a to je prije svega zdravstveno stanje. Slijedi stambeno pitanje, pod tri je zaposlenost u porodici, a na četvrtom mjestu visina penzije”, pojasnjava Vešović.

U okviru socijalne zaštite Savez udruženja penzionera obezbjedjuje zimnicz, u dva dijela.

“Prvi dio je otkup jagnjećeg mesa gdje Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO participiraju po 1,1 eura po kilogramu mesa. Po tom osnovu se otkupi izmedju 13.000 i 15.000 komada jagnjadi. Drugi dio zemnice su suhomesnati proizvodi, na osam i deset rata, i po tom osnovu opslužimo oko 27.000 crnogorskih penzionera.  Kada se doda 3,5 hiljada penzionera koji idu na odmor i rekreaciju i one koji primaju socijalnu pomoć, to je brojka od oko 45.000 crnogorskih penzionera koje opsluže opstinska udruženja,” kaže naš sagovornik.

U priči o crnogorskim penzionerima neizostavno je pomenuti i stambenu izgradnju.

“U okviru socijalne zaštite imamo i stambenu izgradnju. Prije pet godina sam zamolio Upravni odbor da se obratimo lokalnim upravama da dodijele placeve za izgradnju stanova za penzionere i po tom osnovu je od 2013. godine izgradjeno preko 520 stanova na nivou Crne Gore. U to vrijeme je, prema podacima opštinskih udruženja penzionera, bez krova nad glavom bilo više od 1.800 penzionera.  Samo po osnovu stambene izgradnje u prošloj godini je Vlada preko resornih ministarstva i Fonda PIO doniral 1,6 miliona eura,” kaže prvi čovjek penzionerske zajednice u Crnoj Gori.

Sa domovima zdravlja u Crnoj Gori je – dodaje – potpisan tripartitini memorandum – postpisnici su i Savez udruženja penzionera i Fond PIO, koji predvidja da se seniorima  upriliči manje ćekanja i primjereniji tretman.

“Na nivou Saveza imamo i sport i rekreaciju, organizujemo pet sportskih susreta godinšnje – šah i pikado, steljaštvo, ribanje i svake godine, uz prisustvo preko 300 crnogorskih penzionera, takmičenja u raznim sportovima  Imamo i odličnu saradnju sa Fondom PIO, na čijem čelu je gospodin Perović koji ima veliko razumijevanje za crnogorske penzionere i mnogo pomaže u svim našim aktivnostima,”zaključuje Vešović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com