DRAMA NA MORU: “Jadranu” se približilo nepoznato plovilo? - Volim Podgoricu

DRAMA NA MORU: “Jadranu” se približilo nepoznato plovilo?

Tokom krstarenja školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) jedrenjaka “Jadran”, prema nezvaničnim informacijama, došlo je do manje vanredne situacije, a iz Ministarstva odbrane tvrde da nije bilo takvih okolnosti.

Prilikom povratka sa Malte za Crnu Goru, u noći između 11. i 12. maja, tvrdi izvor “Vijesti” sa broda, u vodama Jonskog mora, dežurna posada je na radaru, odnosno AIS pokazivaču, primijetila sumnjivo plovilo koje se “Jadranu” približavalo velikom brzinom.

Neidentifikovano plovilo navodno nije odgovaralo na radio-pozive, a ušlo je u zonu koju svaki ratni brod, a „Jadran” ima taj status, smatra svojim bezbjednosnim perimetrom.

Iz Ministarstva odbrane na pitanja “Vijesti” u vezi ovog slučaja indirektno su odgovorili da je bila riječ o vježbi.

“Tokom čitavog trajanja plovidbe nije se desila nijedna vanredna situacija (osim školskih vježbi), a pogotovo nije bilo nikakve terorističke prijetnje po školski brod “Jadran”. Kako nije bilo nikakvih iznenadnih vanrednih situacija po posadu i sami brod, nije bilo nikakve potrebe za aktiviranjem saveznika iz Mornarice ili drugih službi Italije”, saopštili su iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković.

Na brodu su bili studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora, na ruti Tivat – Valeta -Tivat. Izvor “Vijesti” sa broda ističe da se nepoznato plovilo kretalo velikom brzinom, te da su ga senzori “Jadrana” automatski označili kao „prijetnju“, zbog čega je pokrenuta standardna operativna procedura za djelovanje u tim situacijama. To znači da je posada “Jadrana”, kao i dva ukrcana pripadnika specijalnih snaga Mornarice VCG – Pomorskog odreda, dobila borbenu uzbunu i podijeljeno im je streljačko naružanje sa bojevom municijom. Iz predostrožnosti, po dva naoružana pripadnika VCG zauzela su položaje na pramcu, bokovima i krmi broda. “Jadran” je popalio reflektore i sa njima osvijetlio okolinu broda, preko radija je plovilu naloženo da se udalji, što je i urađeno, a sagovornik navodi da je komandni kadar i posada broda regaovala profesionalno i u skladu sa procedurom. Na “Jadranu” tokom ove plovidbe bio je i komandant MVCG, kapetan fregate Vesko Tomanović, kao i nekoliko predstavnika MO, predvođenih pomoćnikom ministra Mihailom Volkovim.

(Vijesti)

1 komentar

  1. This will be the proper weblog for hopes to learn about this topic. You are aware of so much its almost tough to argue along with you (not that I really would want…HaHa). You definitely put a brand new spin on the topic thats been discussed for some time. Excellent stuff, just excellent!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com