“Gađanje kokota” u Perastu: Andro je ubio pijetla - Volim Podgoricu

“Gađanje kokota” u Perastu: Andro je ubio pijetla

Po starom običaju, šugaman-peškir je preko ramena Peraštanina Andra Radulovića pobjednika tradicionalne fešte “Gađanje kokota” koja se svakog 15. maja održava u ovom baroknom gradiću u znak slavne pobjede Peraštna na nadmoćnijom Turskom vojskom 1654. godine.

U Perastu se tradicionalno svakog 15. maja obilježava slavna pobjeda Peraštana nad Turcima 1654. godine kada su savladali brojno moćniju vojsku na čelu sa Mehmed agom Rizvanagićem i odbranili svoj grad.

Peraštani gađaju pijetla, a uz Bokeljsku mornaricu i tradicionalnu muziku fešta svake godine privlači veliki broj posjetilaca.

Nekada je onaj ko pogodi pijetla morao svima da plati bačvu vina, a danas o tome brigu vodi MZ Perast.

Mještane i njihove godte svake godine očekuje kolo i defile Bokeljske mornarice, svečana misa i koncerti.

Zaštitnici životinja na društvenim mrežama su ovaj običaj okarakterisali kao nasilje nad životinjama, ali to nije mnogo zabrinulo organizatore.

Iz kotorskog Biskupskog ordinarijata izgleda da ne namjeravaju da stanu sa običajima, budući da je za njih gađanje kokota religiozna stvar.

-Koliki je bio značaj pobjede Peraštana 1654. godine nad turskom silom, dokaz je da se taj događaj obilježava profano i religiozno i danas. U skladu s tim u srijedu 16. maja biće svečana sveta Misa u 18 sati u crkvi Gospe od Zdravlja, kao sjećanje na zavjet kotorskog providura Frana Batalje, obavještavaju iz kotorskog Biskupskog ordinarijata, naveli su oni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com