LGBT Forum Progres podnio 78 prijava zbog govora mržnje na internetu - Volim Podgoricu

LGBT Forum Progres podnio 78 prijava zbog govora mržnje na internetu

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u sklopu redovnog praćenja govora mržnje i diskriminacije na internetu, podnijela je Upravi policije 78 prijava protiv lica koja su širila govor mržnje i pozivala na nasilje nad LGBTIQ osobama. Ove prijave se odnose na posmatrani period od 1. januara do 15. maja ove godine.

Tim za praćenje govora mržnje, verbalnog nasilja i diskriminacije na internetu, koji funkcioniše u sklopu nevladine organizacije LGBT Forum Progres, zabilježio je više desetina slučajeva govora mržnje i diskriminacije na društvenoj mreži Facebook, te najozbiljnije slučajeve prijavio Upravi policije. Imajući na umu dosadašnju dobru saradnju sa Upravom policije, očekujemo da svaka od ovih prijava bude adekvatno procesuirana, kako u Podgorici, tako i u svim drugim opštinama.

Ono što je specifično za ovaj posmatrani period jeste činjenica da je on obuhvatio predsjedničke izbore u Crnoj Gori, kao i dio kampanje za lokalne izbore u Glavnom gradu. Važno je istaći da ovakvi događaji rezultiraju porastom govora mržnje upućenih LGBTIQ osobama, što je bio slučaj i ovog puta, te da su podnijete prijave i protiv dva lica koja predstavljaju određene političke subjekte, zbog homofobnih i diskriminatornih poruka.

„Proces praćenja govora mržnje i diskriminacije ka LGBTIQ osobama se u kontinuitetu obavlja skoro sedam godina i predstavlja jednu od najdugotrajnijih aktivnosti naše organizacije. Na žalost, posmatrajući virtuelni prostor, moramo da konstatujemo da je mržnja prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori i dalje sveprisutna i izražena. Svaki javni pomen LGBTIQ zajednice izaziva lavinu komentara ispunjenih mržnjom, koji veoma često prerastaju u prijetnje i poziv na nasilje. Mi ćemo nastaviti da ulažemo sve naše kapacitete kako bi se ovi slučajevi registrovali i adekvatno sankcionisali, kako bi mogli da doprinesemo stvaranju bezbjednog online prostora za sve, bez mržnje i nasilja.“ – John M. Barac, izvršni direktor

2 komentara

  1. In the awesome scheme of things you get an A+ for effort and hard work. Exactly where you misplaced me ended up being in all the details. As people say, details make or break the argument.. And that couldn’t be much more correct right here. Having said that, permit me say to you precisely what did do the job. Your writing is certainly very persuasive which is possibly the reason why I am taking the effort in order to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, even though I can easily see a leaps in reason you come up with, I am not necessarily certain of exactly how you appear to connect the ideas that produce the actual final result. For now I shall yield to your issue but trust in the near future you actually connect your dots better.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com