Mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije: Vučićev „kompromis o KiM“ je veleizdaja - Volim Podgoricu

Mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije: Vučićev „kompromis o KiM“ je veleizdaja

Za Kosovo i Metohiju važi ono što piše u Psalmima: ‘Snaga nije u broju, snaga je u Gospodu’. KiM je svetinja, to znaju svi koji imaju osjećaj za istinsko ljudsko dostojanstvo.

Ali, to ne razumeju ovi kojima je kosovski zavjet poklonjenje smrti. To pokazuje koliko je „brozomora“ zavladala i da je vrijeme na površinu izbacilo ljude koji misle da su neke vođe, a ne znaju da je Carstvo nebesko jedina realnost ovog svijeta. Ali, to su shvatili Srbi na KiM i zato opstaju, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na okruglom stolu na Bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta, komentarišući napade na SPC povodom Saborskog saopštenja o KiM, koji se izjasnio protiv nezavisnosti i podjele Kosmeta.

Mitropolit je naglasio da oni koji su napadali potpisnike Apela za odbranu KiM sad treba da se suoče sa Saborom i poglavarom SPC.

Prema njegovim riječima, rečenicu patrijarha Irineja da „sve što je na silu oteto može da se vrati, dok poklonjeno ne može nikada“ treba da „shvate i naši punoglavci koji ne znaju šta je narod i istinski čovjek, nego sve žrtvuju debelom crijevu, prihvatajući evro-američku civilizaciju koja je gora od komunizma“.

– Izdajnik i notorni ludak Vuk Drašković izruguje se Carstvu nebeskom i krivi Crkvu. Sramota! Za ljude poput njega i Šešelja u Hercegovini imaju posebnu riječ, ali neću da je kažem. A novi ‘titić’ riješio je da vlada kao ‘brozomora’, ali neće uspjeti. Ništa ih ne slušajte. Njihov kompromis je veleizdaja, poručio je umirovljeni episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je zatražio da Sabor SPC na sledećem saboru kanonizuje dvojucu monaha – Haritona (Lukića) i Stefana (Purića) ubijene 1999. na KiM.

Osim vladika, sveštenika, monaha, profesora i studenata Bogoslovskog fakulteta u publici su bili i Đorđe Vukadinović, Rada Trajković, Boško Obradović, Mlađan Đorđević, Vladimir Božović…

Ovaj okrugli sto bio je završnica cjelodnevnog simpozijuma pod naslovom „Vjera i misao u vrtlogu vremena“, posvećenog bogoslovskom i arhipastirskom radu mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija, koji su koji su poslednjih pola vijeka obilježili ne samo crkveni nego i javni, pa i politički život na prostoru bivše SFR Jugoslavije.

 (IN4S)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com