Podgorica do kraja godine dobija hram crnogorske košarke - Volim Podgoricu

Podgorica do kraja godine dobija hram crnogorske košarke

„Prije svega želim da afirmišem ulogu Glavnog grada koji je odvojio značajna sredstva za održavanje ovog vrijednog objekta sportske ingrastrukture. U Crnoj Gori smo tokom posljednjih deceniju-dvije napravili mnogo vrijednih objekata sportske infrastrukture, ali ne bih rekao da smo imali uvijek odgovarajuću politiku održavanja, tako da se često događalo da u veoma kratkom roku ti objekti budu ruinirani i da vremenom mnogo prije nego što je to prirodno postanu neupotrebljivi za svoju osnovnu funkciju. Glavni grad uspostavlja jednu novu praksu. Obezbjeđuje sredstva za održavanje i za rekonstrukciju“, poručio je danas predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Milo Đukanović, prilikom obilaska kompleksa Sportskog centra „Morača“.

Obilazeći gradilište gdje se odvijaju radovi na rekonstrukciji Male sportske dvorane, on je izrazio zadovoljstvo što se kroz realizaciju ovog projekta  afirmiše i nova praksa partnestava, uključujući i javno-privatno partnerstvo.

????????????????????????????????????

„Košarkaški savez dobio je koncesiju na određeni broj godina od Glavnog grada. Rekonstrukcijom ovog prostora, koji je godinama bio neupotreljiv, dobićemo malu sportsku dvoranu. Mislimo da je to jako potrebno sportistima i Glavnog grada i Crne Gore. Veoma često  je velika dvorana preskupo mjesto za odigravanje određenih sportskih događaja i potrebana je bila i mala dvorana. Reonstrukcijom ove dvorane dobijamo mjesto gdje će se odigravati košarkaški, odbojkaški, rukometni, susreti i dobijamo dvoranu sa otprilike oko 2.200 mjesta, što će biti primjereno za mnoge sportske događaje koji će su u budućnosti događati u Glavnom gradu“, istakao je Đukanović.

Predsjednik Đukanović je naglasio da je potpisivanjem ugovora sa Glavnim gradom, Košarkaški savez se obavezao da realizovati investiciju koja je vrijedna око 4,5 miliona eura, u saradnji sa sponzorima, koji su obezbijedili novac da bi za uzvrat  imali određena prava, a sve u funkciji košarkaškog sporta.

„Ovdje će, dakle, biti hram crnogorske košarke sljedećih 20 godina i zadovoljstvo je da možemo da vidimo da se radovi dobro odvijaju, da je realo planiran rok završetka investicije  – do kraja ove godine i ja vjerujem da ćemo imati jedan novi kvalitetan sadržaj sportske infrstrukture za razvoj sporta u glavnom gradu i u Crnoj Gori“, zaključio je Đukanović.

„Zahvaljujem predsjedniku Đukanoviću što je podržao inicijativu Glavnog grada, jer to je naša obaveza budući da je Podogrica grad mladih, grad sportista, univerzitetski centar, što je nama koji radimo u gradskoj upravi dodatna obaveza da posvećeno radimo na stvaranju što boljih uslova za razvoj sporta, za ulaganje u sport i stvaranje najbolijh mogućih uslova za trening i takmičenje naših sportista koji to zaista zalsužuju svojim rezultatima, posebno van granica naše zemlje na međunarodnim takmičenjima, jer tako na najbolji način predstavljaju našu državu Crnu Goru“, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Stijepović je pomenuo i da je Grad radio na natkrivanju vaterpolo bazena, te otvaranju varerpolo plivačkog kluba.

„To je investicija vrijedna 2.200.000 eura i tako smo raširili bazu za razvoj plivačkog i vaterpolo sporta, omogućili našim vaterpolistima da ugoste svoje kolege iz drugih zemlja i budu domaćin prestižnih međunarodnih takmičenja. Ova sala je takođe nešto što će služiti u te svrhe, jer će omogućiti da dvoranski sportovi dobiju više prostora i za treninge i za takmičenja, a nakon ovog događaja idemo da vidimo i kako ćemo rekonstruisati veliku salu u okviru Sportskog centra kako bi se u njoj mogle odigravati utakmice Eurolige. Dakle, mi smo u prethodne  četiri godine u sport u glavnom gradu uložili preko 22 miliona eura i ne samo kada je u pianju profesionalni sport. Uložili smo puno i kada je u pitanju rekretaivni sport za potrebe naših rekreativaca i sugrađana, izgradili 15 sportskih poligona, na desetine rekonstruisali, ugradili 24 sprave za vježbanje na otvorenom… Ovo je naša misija u kojoj istrajavamo i nastavićemo da i ubuduće ulažemo u naš sport i sportiste, oni to zaslužuju svojim reziltatima, a Grad ima potencijala i kapaciteta da odgovori toj svojoj obavezi“, zaključio je Stijepović.

Rekonstrukcijom male sale SC, koju Glavni grad realizuje u partnerstu sa Košarkaškim savezom Crne Gore, vrijedne preko 4,2 miliona eura, Podgorica će do kraja godine dobije novu multifunkcionalnu dvoranu sa 2200 mjesta, površine 4.970 kvadratnih metara, sa najmodernijim pratećim sadržajima, što će biti još jedan novi reprezentativan sportski objekat u sklopu SC Morača. Osim postojećih tribina uvode se sa sve četiri strane dodatne tribine. Na taj način Podgorica će imati još jedan prostor za dvoranske sportove poput košarke, odbojke, rukometa, malog fudbala i borilačkih sportova čime će se rasteretiti velika sala SC i stvoriti komforniji uslovi za trenažne procese i odigravanje zvaničnih utakmica za veći broj sportskih kolektiva. Takođe, nova sala će imati i montažno-demontažni bazen i mnogo pratećih sadržaja po evropskim standardima. U dvorani je posebno mjesto predviđeno za medije. Riječ je o galeriji za novinare koja će biti smještena iznad tribina. Takođe, prvi put u Crnoj Gori, u sali će biti instalirane i kamere koje će pružiti mogućnost praćenja utakmica i koncerata putem interneta, a dvorana će imati najmodernije svjetlosne i zvučne kompjuterizovane efekte, pa će poslužiti i za organizovanje koncerata klasične muzike, što do sada nije bilo moguće izvesti u Crnoj Gori.

Do kraja avgusta i nova velika sala SC Morača

Predsjednik Košarkaškog kluba Budućnost Dragan Bokan je prezentujći projekat  prilagođavanja Velike sale SC Morača standardima Eurolige saopštio da je uprava Kluba na pravom putu, kada je u pitanju realizacija tog projekta.

„Imamo odlično prolazno vrijeme i  već smo za to dobili pohvale od čelnika Euro lige tako da ćemo sve radove završiti do kraja avgusta kako je i planirano“, naglasio je Bokan.

Projektom rekonstrukcije koja je prezentovana danas, predviđeno je da se doda još jedna pokretna tribina od 400 mjesta na strani koja trenutno nema tribinu, da se postojeće tirbine šire u jednom ili dva reda, a da je kapitalna investicija izgradnja galerije koje će imati oko 900 mjesta na strani SC Morača gdje se trenutno nalazi semafor.

„Dakle, nakon rekonstrukcije SC Morača će imati blizu  šest hiljada mjesta tako da je to i više nego što smo i očekivali, a svakako i iznad propisanog standarda koji zahtijeva Euro liga. Što se tiče ostalih investicija, radiće se novi parket i obilježavanje, renoviranje svlačionica, klimatizacija, nova rasvjeta i izgradnja VIP salona. Svakodnevno posvećeno radimo, menadžement KK Budućnost je u stalnom kontaktu sa čelnicima Eurolige i, kao što smo najavili na proslavi, sve ide planiranom dinamikom, čak imnogo bolje nego što smo očekivali, tako da će sve biti završeno i spremno za početak takmičenja KK Budućnost u Euro ligi“, zaključio je Bokan.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com