Za 21. vijek: Centar Podgorice pretvorićemo u pješačku zonu - Volim Podgoricu

Za 21. vijek: Centar Podgorice pretvorićemo u pješačku zonu

Centar grada je svakodnevno opterećen saobraćajem, za razliku od mnogih evropskih gradova koji smanjuju saobraćaj u centru grada i isti pretvaraju u pješačke zone. Zbog toga ćemo popločati ulice u centru grada i kroz nekoliko faza, centar naše Podgorice ćemo pretvoriti u pješačku zonu, ukazali su u koaliciji Podgorica za 21. vijek.
Oni su ukazali da bi prva faza tog projekta podrazumijevala zatvaranje za saobraćaj i popločavanje Bokeške ulice (od Bulevara Stanka Dragojevića do Ulice Slobode) i Njegoševe ulice (od Bokeške ulice do Bulevara Ivana Crnojevića).
“Prilaz kolima hitnih službi će biti omogućen 24 časa, dok bi snabdijevanje ugostiteljskih objekata bilo moguće samo od 6 do 10 sati ujutro. U sklopu te faze, predvidjena je izgradnja velike podzemne garaže na lokaciji Trga Balšića, sa nadzemnim parkovskim površinama, mobilijarom i zelenilom, umjesto trenutnog nadzemnog parkinga”, ukazali su u koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA.
Oni podsjećaju da se u Podgorici zbog lošeg planiranja prostora i saobraćaja, svakodnevno dešavaju zakrčenja saobraćaja, poput onih u ulici Vojislavljevića, na Krivom mostu, Gradskom groblju Čepurci, u dijelu Stare varoši, dok postojeća putna mreža nije adekvatno održavana.
“U cilju rješavanja tog problema, konačno ćemo riješiti pitanje bulevara od kružnog toka prema Zeti do kružnog toka nikšićko-cetinjske raskrsnice, ali i pitanje rekonstrukcije Krivog mosta i mosta u ulici Vojislavljevića. Od značajnih ulaganja u saobraćajnu infrstrukturu grada, prioritet će nam biti i izgradnja podvožnjaka kojim ćemo povezati Bulevar Save Kovačevića sa Bulevarom Josipa Broza Tita na Starom aerodromu. Pored toga sredstva ćemo odvojiti i za nastavak izgradnje Bulevara Pera Ćetkovića prema Vrelima Ribničkim, izgradnju Bulevara Veljka Vlahovića do puta prema Tuzima a nastojaćemo i da obezbijedimo sredstva za izgradnju bulevara prema Tuzima“, istakli su u koaliciji Za 21. vijek.
Dodaju da u njihovom planu razvoja saobraćajne infrastrukture posebno mjesto zauzima nastavak izgradnje bulevara prema Zlatici i izgradnja bulevara prema Marezi.
Zaključuju da se Podgorici kao svim glavnim gradovima u posljednjih deceniju dešava brza ekspanzija a da je neprihvatljivo da gradska uprava nije uradila ništa kako bi rasteretila saobraćaj i spriječila saobraćajne gužve i da je učinak nelegitimne vlasti i na tom polju nedovoljna ocjena.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com