Koncert kamernog orkestra Osla - Volim Podgoricu

Koncert kamernog orkestra Osla

Renomirani kamerni orkestar Osla premijrno će se predstaviti u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u petak, 18.maja, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Program koncerta čine djela poznatih kompozitora među kojima su Edvard Grig, Jozef Hajdn, Feliks Mendelson, Astor Pjacola i Karlos Bone. Uz orkestar će nastupiti solisti norveški violinista Bjarne Magnus Jensen i violončelistkinja Marija Alejandra Conde iz Venecuele.

Kamerni orkestar Osla je osnovan 1957. Prošle godine proslavio je šezdest godina postojanja. Orkestar je od samog početka izvodio od četiri do osam koncertnih programa godišnje. Program ovog orkestra se sastoji od barokne do savremene muzike. Nekoliko norveških kompozitora je posvetilo svoja djela ovom orkestru: Antonio Bibalo, Tor Brevik, Tore Brunborg, Vagn Holmboe, Sigurd Berge, Vigdis Johnsen, Henning Sommerro, Tormod Tvete Vik. Nakon nekog vremena, orkestar je posvetio mnoge svoje koncerte bogatom razvoju muzičkih talenata u Norveškoj. Mnogi dirigenti i solisti su sarađivali s orkestrom i održali koncerte; većina njih sada ima vodeće pozicije u simfonijskim orkestrima ili kao solisti: Maria Badstue, Øyvind Bjorå, Emery i Berit Cardas, Bjarte Eike, Ragnhild Hemsing, Victoria Johnsen, Sverre Indris Joner, Juliet Jopling, Peter Szilvay, Gustavo Tavares, Sara Øvinge i Cathrine Winnes.

Mnogi članovi Kamernog orkestra Osla se bave muzkom na različite načine: kao izvođači, muzički pedagozi, kompozitori, muziko-terapeuti, koncertni organizatori. Ostali su profesionalno angažovani u različitim djelovima norveškog društva: kao profesori, pjesnici, stručnjaci za životnu sredinu i zdravstvo, građevinski inžinjeri, bibliotekari. Svi zajedno čine raznovrsno društvo koje ujedinjuje velika energija i ljubav prema muzici, kao i prema publici.

Bjarne Magnus Jensen je svestrani norveški violinista koji nastupa kao solista, kamerni muzičar i vođa orkestra. Iako je koncetrisan na repertoar klasične muzike, izvodi i druge žanrove kao što su džez i tango. Nastupao je po Evropi, Aziji, Africi, Južnoj i Sjevernoj Americi, kao i u okviru mnogih festivala: festival kamerne muzike u Risøru, internacionalni festival u Bergenu, festival kamerne muzike u Oslu, internacionalni muzički festival u Kjotu i festival Cervantino u Meksiku. Jensen je takođe bio angažovan kao gostujući koncertmajstor u mnogim norveškim orkestrima. Od 2011. godine predaje na Norveškoj muzičkoj akademiji.

Maria Alejandra Conde je mlada violončelistkinja iz Venecuele, gdje je započela svoje muzičko obrazovanje u okviru programa „El Sistema“. Četiri godine je bila solista u Omladinskom orkestru Karakasa, nakon čega je nastavila studije u Kanadi. Preselila se zatim u Norvešku da bi studirala kod svjetski poznatog violončeliste Trulsa Morka. Osvojila je prvu nagradu za kamernu muziku sa trijom „Nemesis“ 2016. godine, na Norveškoj muzičkoj akademiji.

Bila je učesnik na norveškim i evropskim festivalima (festival „Pablo Casals“), a  nastupila je i na Evropskoj akademiji kamerne muzike. Iako je posvećena nastavku master studija, Marija nalazi vremena da nastupa sa elitnim norveškim klasičnim muzičarima, kao i nekim džez ansamblima u Norveškoj.

Nakon Podgorice kamerni orkestar Osla nastupiće i u Kotoru u subotu, 19.maja u Katedrali Svetog Tripuna u 20 sati.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com