Objavljena velika prognoza za ljeto: Evropu očekuju vrućine, nepogode i opasne oluje, a evo kakvo će vrijeme biti na Balkanu - Volim Podgoricu

Objavljena velika prognoza za ljeto: Evropu očekuju vrućine, nepogode i opasne oluje, a evo kakvo će vrijeme biti na Balkanu

Servis “AccuWeather” objavio je veliku vremensku prognozu za ljeto za cijelu Evropu.

Tokom ljetnjih mjeseci u delovima zapadne i centralne Evrope očekuju se dugi periodi velikih vrućina. Najviše temperature vazduha u tim će razdobljima prelaziti 32 stepena Celzijusa u Tuluzu i Lionu, Milanu i Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Najekstremnije vrućine dovešće do raste temperatura i do 38 stepeni na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao da bude veoma opasan za stariju i mlađu populaciju – rekao je meteorolog “AccuWeathera” Alan Repert.

Toplotni talas očekuje se kasnije tokom leta Foto: A. Nalbantjan

Meteorolog Tajler Rojs dodao je kako “druga opasnost biće i loš kvalitet vazduha koja će posebno uticati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja”.

Kao posledica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo da dođe do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padavina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

RAZORNE I OPASNE OLUJE U POLJSKOJ, ČEŠKOJ I BJELORUSIJI

I dok će djelove centralne i zapadne Evrope poharati samo mjestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom cijelog ljeta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.

– Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima – kaže Rojs.

Opasne oluje pogodiće neke delove Evrope Foto: Tanjug/AP

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Vroclavu, Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi da dovedu i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima takođe prete razorne oluje su Minhen, Drezden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava pretiće cetralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim djelovima Bosne i Hercegovine, dok Posavina i Krajina su pod pretnjom velikih suša i visokih temperatura.

Veći dio Evrope može da očekuje sušnije ljeto od prosjeka, ali južni djelovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Veliki dio BiH ima rizik od grmljavinskog nevremena.

Ipak, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu da izazovu i po život opasne poplave, upozorava “AccuWeather”.

Na ovim se područjima očekuju dugi periodi s obilnom kišom. Mogla bi da traje i danima.

TOPLO, SUVO LETO OD VELIKE BRITANIJE DO BELGIJE I HOLANDIJE

Dugi periodi toplog i sušnog vremena obilježiće ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Toplo ljeto očekuje se u Britaniji, Belgiji i Holandiji Foto: A. Nalbantjan

Valovi vrućine mogli bi da pogode jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

– Ovo će ljeto biti jedno od tri najtoplija u poslednjih 10 godina na ovom području – kaže meteorolog Rojs.

SUŠA OD UKRAJINE DO HRVATSKE

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i severnog Balkana. Nakon kišovitog marta,, usledio je sušni april i takvo bi vrijeme trebalo da se nastavi i tokom većeg dijela ljeta.

– Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi da dovede do velikih šteta na poljoprivrednim površinama – upozorava “AccuWeather”.

Ovo leto očekuje nas i suša Foto: Tanjug/AP

U nekim djelovima Balkana i Ukrajine moglo bi da dođe i do nestašice pitke vode. “AccuWeather” napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

“NORMALNO” LJETO U ŠPANIJI I PORTUGALU

Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će ljeto biti “normalnije” nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznadprosečna količina padavina, što bi trebalo da spriječi pojavu velikih požara kakvima smo svjedočili proteklih godina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com