GEJ BRAKOVI USKORO LEGALNI U CG: Da li će moći i da usvoje djecu? - Volim Podgoricu

GEJ BRAKOVI USKORO LEGALNI U CG: Da li će moći i da usvoje djecu?

Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori koji će se nakon javne rasprave naći pred poslanicima državnog parlamenta omogućiće gej Crnogorcima da stupaju u brak legalno.

 Vlada Crne Gore, kako je saopštila, na ovaj način nastoji da unapredi položaj LGBT zajednice u državi podno Lovćena, čiji su bitan dio sklapanje brakova, pa čak i briga o usvojenoj djeci.

Poznato je da je prvi javno deklarisani homoseksualac Zdravko Cimbaljević upravo zbog nedostatka ovakvog zakona morao da emigrira u Kanadu.

U Nacrtu zakona navodi se da se partnerstvo osoba istog pola zaključuje pred matičarem, na svečan način, u službenoj prostoriji prigodno uređenoj za tu namjenu. Tom veselju prisustvuju oba buduća partnera, kumovi i matičar. Partneri mogu da zadrže svoje prezima ili da kao zajedničko uzmu prezime jednog od njih.

Takođe, kao zajedničko prezime mogu uzeti oba njihova prezimena i samo jedan od njih svom prezimenu dodati prezime partnera. Nakon što daju saglasne izjave, matičar proglašava da je partnerstvo zaključeno, koje upisuje u matični registar životnog partnerstva u kojem se potpisuju partneri, kumovi i matičar.

U slučaju da dođe do “razvoda” uslovi su gotovo isti sa onima u Porodičnom zakonu. Partnerstvo prestaje smrću partnera, proglašenjem partnera umrlim, poništenjem i raskidom.

Zdravko Cimbaljević i njegov partner Foto: Facebook / Zdravko Cimbaljević

– Partner može tražiti raskid ako su odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kad se iz drugih razloga ne može ostvariti svrha partnerstva. Razvod može tužbom sudu zahtjevati jedan od supružnika, kao i oba sporazumnim predlogom. Uz predlog za sporazumni raskid partnerstva, bračni drugovi su dužni da sudu podnesu pisani sporazum o diobi zajedničke imovine – navodi se u Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Javna rasprava biće održana u Bijelom Polju, Budvi i Podgorici.

U nacrtu zakona se ne pominje “usvajanje djece”. Navodi se da je “partner koji nije roditelj djeteta dužan da izdržava djecu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju”. Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja djeteta.

– Kada prijeti neposredna opasnost za djecu, partner ima pravo da donese hitne odluke u skladu sa interesima djece i o tome odmah obavijesti roditelja. Svakodnevne odluke u vezi sa djecom može donositi i partner uz pristanak roditelja djece.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com