Ljekovi u Crnoj Gori i do pet puta skuplji nego u Srbiji - Volim Podgoricu

Ljekovi u Crnoj Gori i do pet puta skuplji nego u Srbiji

Čak 21 lijek u Crnoj Gori prodaje se po znatno većim cijenama nego u Srbiji, a cijena 18 vrsta tih medikamenata od dvostruko do petostruko je skuplja na našem tržištu. To pokazuju podaci koje je „Danu“ juče dostavila organizacija KOD, koja je uporedila cijene ljekova na crnogorskom i srpskom tržištu, po prijavama građana koji su im se obratili.
Ta organizacija je juče ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću uputila zahtjev za utvrđivanje osnovanosti prijava građana u vezi sa cijenama ljekova u Crnoj Gori, od kojeg je traženo da pokrene dijalog kako bi se omogućile izmjene više zakona, te stvorio ambijent da cijene ljekova u Crnoj Gori budu na nižem nivou, bilo da se radi o cijeni ljekova u slobodnoj prodaji, ili o nabavnim cijenama koje se obezbjeđuju kroz sistem javnih nabavki.

U zahtjevu dostavljenom Ministarstvu zdravlja, iz KOD-a su podsjetili na Hrapovićevu izjavu da se „cijene ljekova u Crnoj Gori formiraju u odnosu na cijene ljekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji“, te da su „postigli da je maksimalna cijena bilo kojeg lijeka u Crnoj Gori niža od prosječne cijene ljekova u sve tri navedene države“.
– Istražujući ovu temu, tražimo da utvrdite osnovanost prijava građana koje se odnose na tvrdnje da je znatna lista ljekova koji su skuplji u Crnoj Gori nego u regionu. Pozivamo Vas da onamo gdje se pokaže osnovanim da u skladu sa Vašom javno izgovorenom trvdnjom u funkciji ministra zdravlja omogućite da maksimalna cijena navedenih ljekova bude niža nego u regionu – poručili su Hrapoviću iz organizacije KOD.

Naglašavaju da bez obzira što neki od ljekova idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, oni se na kraju plaćaju od novca građana, dodajući da su nerijetke situacije kada građani ne mogu pristupiti u brzom roku izabranom doktoru ili specijalisti, pa lijek moraju kupiti u slobodnoj prodaji.
– Stoga je bitno izvršiti upoređenje cijene ljekova u slobodnoj prodaji bez obzira da li se oni nalaze na listi ljekova od posebnog značaja ili ne, a u skladu sa Vašom izjavom citiranom na početku ovog zahtjeva, jer bi prioritet u ovoj temi trebalo da budu očuvanje i unapređenje zdravlja građana, a ne isključivo principa slobodnog tržišta – smatraju u toj organizaciji.
Građani su KOD-u prijavili da lijek „kodioval“ u Crnoj Gori košta od 18 do 19 eura, a da je njegova cijena u Srbiji devet eura. Iz te organizacije navode da „plaviks“ košta 10,7 eura, dok građani prijavljuju da taj medikament plaćaju od 19 do 25 eura, a u Srbiji se može naći za pet do sedam eura. Više nego duplo je niža cijena lijeka „lerkanil“, koji u Srbiji košta devet eura (za 20 mg), a u Crnoj Gori 23 (za 10 mg). Prema podacima KOD-a, „monopril“ kod nas košta 8,4, a u Srbiji 3,65 eura. Za lijek „brilik“ građani Crne Gore daju 75 eura, dok susjedi isti medikament plaćaju 33 eura. „Preksanil kombi“ se u crnogorskim apotekama plaća od 15,5 do 17 eura, dok u Srbiji košta šest eura.
„Ksalatan“ u Srbiji košta četiri eura, a u Crnoj Gori 14. Cijena „kosopta“ u Crnoj Gori je 13, a u Srbiji četiri eura. Lijek „tritace“ se u Crnoj Gori može kupiti za 5,2 eura, a u Srbiji za 1,5 eura.
Gotovo tri puta je veća cijena antiepileptika kod nas u odnosu na Srbiju. Na našem tržištu koštaju 50, a u Srbiji 18 eura. Cijena lijeka „singular“ u našim apotekama kreće se u rasponu od 20 do 46 eura, a u Srbiji od osam do devet eura.

Medikament „pradaksa“ na crnogorskom tržištu se može naći po cijenama od 95 do 103 eura. Taj lijek u Srbiji košta od 25 do 46 eura. Cijena „seroksata“ je pet puta niža u Srbiji, gdje košta 2,63 eura, a kod nas je 10,8 eura.
Prema podacima KOD-a, građani Crne Gore lijek „diovan“ plaćaju od 24 do 27 eura, dok u Srbiji košta šest eura. Lijek „valsakor“ kod nas košta 9,46 eura, a na srpskom tržištu 1,96 eura.
Pet puta je veća cijena medikamenta „elorika“ u Crnoj Gori, košta 10,8 eura, a u Srbiji 2,03. „Betaserc“ se kod nas može kupiti po cijeni od 12,8 eura, u Srbija košta od 2,36 do 3,1 euro. „Imigran“ u crnogorskim apotekama košta od 8,5 do 12 eura, a u Srbiji 2,71 euro.
„Berlition“ se u Srbiji prodaje po cijeni do 15 eura, a u Crnoj Gori 21 euro. Lijek „roakutan“ kod nas košta 36, a u Srbiji 25 eura. Za „tanakan“ građani Crne Gore izdvajaju 15 eura, a u Srbiji košta 12 eura.

(Dan)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com