PODGORICA: Grujo Radonjić se vratio na posao iako je osumnjičen da se bavi kamatašenjem - Volim Podgoricu

PODGORICA: Grujo Radonjić se vratio na posao iako je osumnjičen da se bavi kamatašenjem

Viši državni tužilac Grujo Radonjić nastavio je da radi u tom tužilaštvu, iako je osumnjičen da se bavi kamatašenjem.

Vijestima je iz Višeg državnog tužilaštva juče potvrđeno da se Radonjić vratio na posao.

“Državni tužilac G.R. nakon što je iskoristio godišnji odmor, nastavio je da obavlja funkciju državnog tužioca”, odgovorila je portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Iz tog tužilaštva su ocijenili da izviđaj koji se vodi protiv njega zbog sumnji u zelenašenje, nije dovoljan razlog da on bude udaljen sa posla.

Iako su iz Višeg tužilaštva, nakon što je pokrenut izviđaj protiv njihovog kolege, saopštili da su “opredijeljeni za odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, u odnosu na sve, a posebno one kojima je povjerena uloga krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela”, sada objašnjavaju da se prema Zakonu o krivičnom postupku, krivični postupak smatra pokrenutim tek kada se donese naredba o sprovođenju istrage.

Rukovoditeljica tog tužilaštva Vesna Jovićević je ranije “Vijestima” rekla da je tužilac na godišnjem odmoru, te da je utvrdila da mu nije određen pritvor, da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, odnosno nije donijeta naredba o sprovođenju istrage, nije podignuta neposredna optužnica, niti je podnijet optužni predlog.

“Shodno Zakoniku o krivičnom postupku, krivični postupak smatra se pokrenutim donošenjem naredbe o sprovođenju istrage, odnosno potvrđivanje neposredne optužnice i pozivanjem na glavni pretres po podnijetom optužnom predlogu”, navela je ranije Jovićević.

Jovićević je ocijenila da za sada nema zakonskog osnova da inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv tužioca.

“Jer se u konkretnom slučaju ne radi o najtežem disciplinskom prekršaju kojim se smatra nestručno i nesavjesno obavljanje tužilačke funkcije, niti je državni tužilac osuđen za krivično djelo koje državnog tužioca čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije”, rekla je ranije “Vijestima” Jovićević.

Radonjić je u martu saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da se bavi zelenašenjem, a dan ranije su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pretresli njegove stanove.

SDT je predmet protiv tužioca proslijedio podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, ocijenivši da se radi o krivičnom djelu iz njihove nadležnosti.

Podgoričko tužilaštvo je zatim tražilo od Višeg da ih izuzme iz postupanja u tom predmetu, jer je Radonjić dugo radio kao tužilac i u tom tužilaštvu.

Više tužilaštvo je prihvatilo takav predlog, pa je predmet protiv Radon jića završio u tužilaštvu u Kotoru.

Izviđaj u toku, tužilac u parnici traži navodni dug

Iz kotorskog Osnovnog tužilaštva su “Vijestima” potvrdili da je protiv tužioca u tom tužilaštvu formiran predmet zbog krivičnog djela zelenaštvo, koji je još u fazi izviđaja. Radonjić je nedavno pokrenuo parnični postupak protiv svoje navodne žrtve Danila Pejovića, jer mu duguje 30 hiljada eura.

Pejović je na sudu kazao da mu ne duguje ništa jer mu je taj novac, sa zelenaškom kamatom, vratio nekoliko puta. Radonjić je “Vijestima” ranije demantovao da se bavi zelenašenjem, navodeći da “ kao takav ne bi mogao obavljati tužilačku funkciju”.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com