Home / PG INFO / Aktuelno / Radonjić: Investiramo u infrastrukturu, zaštitu životne sredine i socijalno staranje  

Radonjić: Investiramo u infrastrukturu, zaštitu životne sredine i socijalno staranje  

 

„Kada se završi II faza obilaznice oko Golubovaca, koja je duga 2,6 km, vrijedna 6,3 miliona eura za  koju su radovi u poodmakloj fazi, mi ćemo zaokružiti jednu investiciju koja je vrijedna preko 30 miliona eura. Ta investicija podrazumijeva izgradnju saobraćajnice od Ulice Vojislavljevića do zetskog Bijelog Polja i na taj način će Zeta zaista da dobije jednu savremenu modernu saobraćajnicu, nešto što će da promijeni sliku ovoga kraja u potpunosti i što će nas približiti Glavnom gradu, jer će iz Bijelog Polja do Podgorice trebati 10 minuta kao npr. iz Bloka V do centra grada“ rekao je danas predsjednik Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci Dušan Radonjić prilikom obilaska radova na kapitalnim projektima u Zeti. On je podsjetio da su, pored ovoga, punu pažnju u proteklom periodu posvetili upravo ulaganju u putnu infrastrukturu i u saobraćajnice.

Samo smo u zadnjem mandatu uložili preko dva miliona u rekonstrukciju i izgradnju lokalnih i nekategorisanih puteva, podižući na taj način bezbijednost saobraćaja kroz proširenje saobraćajnica sa nekih 3-4 metra na 5,5 i 6 metara. U većini naselja smo odradili makar glavne seoske puteve kroz ta naselja i na taj način na opšte zadovoljstvo građana napravili jednu dobru priču. Pored toga, ove godine smo ulagali puno i u najvažniju lokalnu saobraćanicu Golubovci – Mataguži gdje smo zajedno sa rekosntuisanom raskrsnicom spojili I fazu te dionice. Ukupna vrijednost ta dva projeka je do sada uloženih 1,2 miliona eura i za par mjeseci ćemo nastaviti dalje, čim se steknu uslovi“ najavio je Radonjić.

RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Predsjednik Opštine Golubovci obišao je i reciklažno dvorište u Golubovcima, koristeći, kako je istakao, svaku priliku da promiviše ovaj objekat iz više razloga.

„Prvo radi edukacije stanovništva i informisanosti da ovdje postoji reciklažno dvorište namijenjeno za različite vrste otpada i koje je na raspolaganju građanima za sve što je potrebno. Preduzeće Čistoća je u rekordnom roku realizovalo ovaj projekat iz sopstvenih sredstava, što je oko 150.000 eura, a na zadovoljstvo svih građana Zete. To je proizvod onoga što je kontinuitet brige o zaštiti životne sredine. Kada je u pitanju odlaganje otpada imamo na teritoriji Zete, pored ovog reciklažnog dvorišta, još devet privremenih odlagališta za biljni i kabasti otpad i građani to podržavaju i koriste. Naravno, pored deponije za građevinski otpad i šut na Mojanskom krstu, tu je i preko 500 posuda za odlaganje otpada na 350 mikrolokacija po Zeti. Dakle, 2009. godine postojalo je 74 posude na cijeloj teritorii Zete, a u ovom trenutku ih je blizu 550. Znači taj se broj enormno povećao i naravno  ne samo broj posuda već i dinamika odvoza smeća i danas možemo slobodno da kažemo da je Zeta jedno mnogo čistije mjesto za život. Borimo se i dalje i ulažemo vanredne napore, to zna preduzeće Čistoća sa divljim spontanim deponijama. Nekad je bilo 48 ogromnih, danas 15-ak i redovno se održavaju“ istakao je Radonjić.

BUDUĆI PROJEKTI

On je, govoreći o budućim planovima u Zeti koji su blizu realizacije, izdvojio objekat Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom, dakle ustanova za dvije kategorije korisnika koje ćemo već na jesen biti u stanju da primimo. Ta investicija se realuzuje u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalog staranja i kancelarijom UNDP-ja u Crnoj Gori, vrlo brzo ćemo otpočeti te radove vrijedne preko 300.000€, objekat treba da ima 300 kvadrata, kapacitet oko 30 korisnika, jedan savremen objekat prilagođen svemu onome što su potrebe ove osjetljive kategorije stanovništva“ zaključio je Radonjić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *