Uskoro premijera DODEST-ove “Kaške” - Volim Podgoricu

Uskoro premijera DODEST-ove “Kaške”

Danas je u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” održana press konferencija povodom skorašnje premijere predstave “Kaška” u izvođenju polaznika amaterske pozorišne radionice DODEST, na crnogorskom i romskom jeziku. Predstavu je režirao Sejfo Seferović po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića. Premijeru smo zakazali za srijedu, 23.maja u Velikoj sali KIC-a sa početkom u 21 sat.

Snežana Burzan, direktorica KIC-a izrazila je zadovoljstvo što naša instiutucija realizuje prvi put u dugogodišnjoj istoriji jedan projekat ovog tipa. Podsjetila je i da se Dom omladine, danas Kulturno – informativni centar “Budo Tomović”, već više od 40 godina bavi promocijom dramskog amaterizma i da je iz naših škola na put glume, režije, scenografije i ostalih umjetničkih zanimanja otišlo i odlazi desetine i stotine umjetnika.

Generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda Leon Đokaj i istakao jedan od osnovnih ciljeva Vlade Crne Gore odnosno resornog Ministarstva za ljudska i manjnska prava, a to je puna integracija manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u crnogorsko društvo uz očuvanje i razvijanje njihove kulturne i nacionalne posebnosti.

Svoje zadovoljstvo ovim projektom na današnjem press-u izrazila je i sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak i podsjetila da ćemo 23.maja imati priliku da vidimo da se romski jezik, tradicija i kultura ne zaboravljaju uprkos svim nedaćama sa kojima se romska populacija susrijeće.

Pomoćnik direktora i v.d. urednik dramskog programa Zoran Šoškić je uputio zahvalnost Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Crvenom krstu Crne Gore što su ovaj KIC-ov projekat prepoznali kao značajan i što su kroz podršku omogućili njegovu realizaciju. Pored toga podsjetio je da KIC “Budo Tomović” u kontinuitetu podržava dramski amaterizam odnosno mlade ljude i njihove ideje da se bave glumom i pozorištem uopšte.

Reditelj ove predstave Sejfo Seferović se na press-u zahvalio svim prijateljima ovog projekta, glumačkom ansamblu, te istakao da je uprkos kratkom vremenskom roku predstava pripremljena za premijernu izvedbu. On je istakao da u “Kaški” uz članove Pozorišne radionice DODEST igraju i mladi Romi, srednjoškolci i studenti: Anđela Jauković, Ljubica Smolović, Lazar Mijanović, Filip Ćuković, Bećir Jašaraj, Milica Stanišić, Lucija Drenovac, Edon Stola, Lana Đuričković, Egzon Beriša, Irena Marković, Dejan Radoman, Adnan Krasnići i Sait Huseni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com