Ðukanović preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore: Umjesto srpske provincije postali smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana - Volim Podgoricu

Ðukanović preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore: Umjesto srpske provincije postali smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana

U crnogorskoj prijestonici Cetinju, polaganjem zakletve izabrani predsjednik Milo Ðukanovića je danas u podne zvanično preuzeo dužnost šefa države. Ðukanović će zakletvu položiti pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

– Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih gradana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava – riječi su zakletve koju je izgovorio Đukanović.

Osim poslanika, svečanoj sednici prisustvuju nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija. Na sjednicu su pozvani i članovi vlade, verski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora, nerezidentni ambasadori, vojni izaslanici odbrane i predstavnici međunarodnih organizacija.

Đukanović je pobedio na izborima u aprilu, Foto: Tanjug/AP

Ðukanović je na funkciji šefa države zamijenio stranačkog kolegu Filipa Vujanovića, koji je danas okončao treći predsjednički mandat.

Povodom inauguracije Ðukanovića sinoć je organizovan na prijem povodom Dana nezavisnosti, na kojem je premijer Duško Marković zahvalio Vujanoviću za, kako je rekao, petnaestogodišnje predano obavljanje najviše dužnosti u državi.

Marković je novom predsjedniku, Ðukanoviću, istovremeno poželio da od danas, kada preuzme dužnost, sa najvećim uspijehom obavlja funkciju predsjednika Crne Gore.

– Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva slijedeća članica tog saveza – rekao je Ðukanović na Cetinju.

Crna Gora imala je tri predsednika, Foto: Tanjug/AP

Ðukanović, koji je I lider vladajuće DPS pobijedio je na aprilskim predsjedničkim izborima osvojivši 54 odsto građana. Ðukanoviću, koji je gotovo tri decenije na najvšim državnim funkcijama u Crnoj Gori, ovo će biti drugi mandat na poziciji predsjednika.

Inače, organizator svečanosti, Skupština, odlučila se za skromniju inauguraciju na koju su pozvani ambasadori i vojni izaslanici stranih država u Podgorici, te predstavnici političkog i javnog života Crne Gore.

Ðukanovića ustav ne obavezuje na zamrzavanje liderske pozicije u partiji, kao što je to u trećem mandatu učinio njegov prethodnik Filip Vujanović, da bi bio “predsjednik svih građana”.

Uoči izbora Ðukanovića, vlada je usvojila zakon kojim daje šira ovlašćenja predsjedniku i pravo da formira svoj savjet, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena radna tijela.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja imala tri predsjednika: Momira Bulatovića, Filipa Vujanovića i Mila Ðukanovića. 

(Tanjug)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com