Erdogan danas dolazi u Sarajevo - Volim Podgoricu

Erdogan danas dolazi u Sarajevo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovaće danas u posjetu Sarajevu, gdje će održati predizborni skup, uoči vanrednih predsjedičkih parlamentarnih izbora koji će u Turskoj biti održani 24. juna.

Erdogan će radnu posjetu započeti u zgradi Predsjedništva BiH, gdje će ga dočekati bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani “Zetra”, a nakon toga je planirano obraćanje novinarima.

Potom će biti održan prijem, predviđena je šetnja Baščaršijom i ceremonija uručivanja počasnog doktorata turskom predsjedniku na Internacionalnom univerzitetu, piše Tanjug.

U Sarajevu je sve spremno za doček predsjednika Erdogana. Plakati dobrodošlice polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama.

Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekata.

Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gdje će održati i predavanje studentima.

Na skupu u “Zetri” se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 pristalica Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja – Austrije, Njemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati.

Malu sjenku na ovu posjetu bacila je navodna dojava koju su dobile turske obavještajne agencije, da bi tokom posjete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izvršen atentat, prenijela je agencija Anadolija, pozivajući se na turske medije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za rekao da nema takvih informacija.

Poseta Erdogana “vjetar u leđa” Izetbegovićevoj SDA?

Organizaciju skupa u “Zetri” preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sjedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović.

Strani mediji su u svojim izvještajima uoči dolaska Erdogana u BiH primijetili da će turski predsjednik praktično “dati vjetar u leđa” Izetbegovićevoj SDA na izborima, koji će u BiH biti održani početkom oktobra.

Iako se visoko kotira na listi Erdoganovih prioriteta, Sarajevo nije bilo prvi izbor za ovaj skup.

Pokušaj da se slični događaji organizuju tamo gdje je turska dijaspora mnogo brojnija – u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji – okončani su zabranama lokalnih vlasti.

“Ovo je vjerovatno najzapadnije što Erdogan može da dođe, a da održi izborni skup zemljacima sa Zapada”, rekao je za BBC koordinator programa fondacije “Fridrih Nojman” u BiH, Adnan Huskić.

Javnost u Sarajevu je, međutim, veoma podijeljena u vezi sa održavanjem ovog mitinga, a iz bezbjednosnih razloga fudbalski derbi Sarajeva i Željezničara, planiran za danas, održan je juče.

Što se zvanične Banjaluke tiče, ona je, prema izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nezainteresovana za ovaj događaj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com