IZVJEŠTAJ O RADU SKUPŠTINE: Saznajte koji poslanici su bili NAJAKTIVNIJI i bar dijelom ZARADILI platu! - Volim Podgoricu

IZVJEŠTAJ O RADU SKUPŠTINE: Saznajte koji poslanici su bili NAJAKTIVNIJI i bar dijelom ZARADILI platu!

 

U proteklih pola godine Skupština je vrlo rijetko zasijedala, a većina poslanika nije govorila na plenarnim sjednicama, saopšteno je iz NVO MANS.

Kako su istakli u MANS-u, doprinos poslanika kvalitetu predloženih akata je bio vrlo skroman, a najveći poslanički klub Demokratske partije socijalista (DPS) je bio najmanje aktivan. Kontrolna uloga Skupštine je marginalizovana, a u malobrojnim slučajevima kada su kontrolni mehanizmi korišćeni, najčešće nisu precizirane konkretne obaveze institucija izvršne vlasti.

Ovo su neki od zaključaka koji proizilaze iz Polugodišnjeg izvještaja o radu Parlamenta koji MANS predstavlja javnosti (izvještaju možete pristupiti OVDJE). Izvještajem je obuhvaćen period od novembra 2017. do aprila 2018. godine tokom koga je praćena aktivnost poslanika, klubova poslanika kao i kontrolna funkcija Skupštine.

U tom periodu, održano je 13 sjednica na kojima je usvojeno 83 zakona i drugih propisa. Jedini akt koji nije usvojen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji je potrebna dvotrećinska većina, jer je za to bila neophodna podrška dijela opozicije, kazali su iz ove NVO.

U polugodišnjem periodu poslanici su zasjedali nepunih 12 radnih dana ili ukupno 95 sati, pri čemu su najduže radili u decembru – ukupno pet radnih dana, a najmanje u januaru – samo četiri sata

Iz MANS-a su istakli da je samo osam poslanika  aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 70% poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine su vrlo rijetko ili uopšte nisu govorili na plenarnim sjednicama.

Od prvih pet najaktivnijih poslanika čak tri dolazi iz opozicionog Demokratskog Fronta (DF), Branko Radulović i Branka Bošnjak su na prvom i drugom, a Predrag Bulatović na petom mjestu. Na trećem mjestu je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, a najaktivniji poslanik iz vladajuće koalicije je Andrija Popović iz Liberalne partije (LP) koji je na četvrtom mjestu.

Među poslaničkim klubovima u prosjeku je najaktivniji klub koji cina Liberalna Partija i Socijaldemokrate, pa klub DF-a, za njima klub partija manjinskih naroda, dok je na poslednjem mjestu klub DPS-a.

U proteklih pola godine skupštinski Odbori nisu organizovali nijedno kontrolno saslušanje, već samo 11 konsultativnih. Njima su prisustvovale 53 osobe, od čega se skoro polovina odnosila na kandidate za Tužilački savjet čije saslušanje je obavezno shodno zakonu.

Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, od konstituisanja ovog saziva Skupštine usvojena su 52 zaključka obavezujuća za izvršnu vlast i druge institucije. Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, svakim petim su definisane konkretne obaveze institucija, a ostali zaključci su samo donekle mjerljivi. Skupština nema nikakav sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete za efektivno obavljanje Ustavne dužnosti da kontroliše rad izvršne vlasti, zaključili su iz NVO MANS.

U nastavku slijede neki od tabela i grafika iz izvještaja:

Aktivni poslanici (indeks > 2)
Ime poslanika Poslanički klub Indeks
dr Branko Radulović DF 4,01
doc. dr Branka Bošnjak DF 3,64
Aleksandar Damjanović Nezavisni poslanik 3,54
Andrija Popović SD i LP 3,15
Predrag Bulatović DF 2,34
Milan Knežević DF 2,24
Predrag Sekulić DPS 2,08
Marta Šćepanović DPS 2,00

Tabela br. 2: Aktivni poslanici (indeks veci od 2) str.8

Poslanički klubovi Indeks
SD i LP 1,59
DF 1.50
BS, koalicija “Albanci odlučno” i HGI 0,72
DPS 0,59

Tabela br.6: Indeks aktivnosti Poslaničkih klubova (str. 11)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com