Neobrađeno zemljište čeka zakupce i mehanizaciju - Volim Podgoricu

Neobrađeno zemljište čeka zakupce i mehanizaciju

Nova zakonska rješenja treba da doprinesu boljoj valorizaciji poljoprivrednog zemljišta i zaštiti od svih vidova promjena namjene, različitih degradacija i štetnih uticaja. Ujedno biće osnov za progresivniju politiku oporezivanje za neobrađivane površine, a urediće i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstvaje prije četiri godine najavljivano da će Zakonom o poljoprivrednom zemljištu biti precizirano da se vlasnici velike parcele koje se ne obrađuju ili izdaju u zakup oporezovati po visočijim stopama.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, ukupna površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini iznosila je 255.845,8 hektara, što čini 82,7 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Ohrabruje podatak da se procenat korišćenog poljoprivrednog zemljišta povećava iz godine u godinu i u 2016. godini bilježi se rast od 10,6 odsto, u odnosu na 2015. godinu kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici Ministarstva objašnjavaju da korišćeno poljoprivredno zemljište podrazumijeva sve površine koje se koriste u svrhu bavljenja poljoprivredom, a to su pašnjaci i livade, voćnjaci, oranice, vinogradi, rasadnici.

Od toga pašnjaci i livade čine preko 90 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Povećanje površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini se odnosi na sve navedene kategorije, od čega je najveći procenat zabilježen kod plantažnih voćnjaka i rasadnika precizirali su predstavnici Ministarstva.

Oni navode da ovaj Vladin resor kontinuirano radi na unapređivanju politike korišćenja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Tokom prošle godine kroz projekat MIDAS, koji realizujemo uz podršku Svjetske banke, sprovedeno je niz aktivnosti u cilju pripreme novih zakonskih i strateških dokumenata za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Crnoj Gori, kako bi se i u ovoj oblasti stvorio dobar okvir za dalji razvoj poljoprivrede u skladu sa aktuelnom agrarnom politikom, potrebama poljoprivrednih proizvođača i novim zahtjevima u procesu pristupanja Evropskoj uniji rekli su iz Ministarstva.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com