PODGORICA: U Kliničkom centru nedostaje “Endoxan”, pacijenti moraju tražiti lijek po regionu! - Volim Podgoricu

PODGORICA: U Kliničkom centru nedostaje “Endoxan”, pacijenti moraju tražiti lijek po regionu!

Po drugi put za mjesec, pacijenti oboljeli od karcinoma ostali su bez terapije.

Neki od njih “Vijestima” su ispričali da u Kliničkom centru (KC) nedostaje citostatik “Endoxan” i da ne mogu da prime hemoterapiju.

“Nakon pretrage u apotekama nijesmo uspjeli da pronađemo citostatik i dobili smo informaciju da ga nema na lageru, te da lijek možemo kupiti u Srbiji”, kazao je član porodice jedne pacijentkinje.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za nabavku ljekova, potvrdili su da nemaju “Endoxan”.

“Usled nedostatka sirovine kod proizvođača, dobili smo manju količinu ‘Endoxana’, ali novu isporuku očekujemo krajem sljedeće sedmice”, odgovorili su “Vijestima”.

Crnogorski zdravstveni sistem prošlog mjeseca ostao je i bez lijeka “Zometa”, koji koriste pacijenti oboljeli od karcinoma sa uznapredovalom bolešću koja je zahvatila kosti.

Razlog nestašice, kako je to saopšteno iz “Montefarma”, bio je zastoj u proizvodnji, izazvan tehničkim problemima. Iz te ustanove krajem prošlog mjeseca rekli su da se, prema informacijama koje su dobili od proizvođača “Novartis”, ne zna kada će moći da nastave proizvodnju.

Tog lijeka nije bilo ni u privatnim apotekama. “Zometu”, tvrdili su iz “Montefarma” neki privatnici nemaju još od novembra prošle godine. Iz te ustanove kazali su da ulažu napore da potrebni lijek nabave kod drugih proizvođača i da će im kompanija “Ebewe” isporučiti lijek “Zoledronat” (1 x 4 miligrama, generička paralela “Zomete”) u roku od deset do petnaest dana.

Iz “Montefarma” su saopštili da im je “Zoledronat” isporučen u najavljenom roku.

Član porodice pacijentkinje, koji je insistirao na anonimnosti, smatra da je ogroman propust što pacijenti ostaju bez citostatika, posebno jer su u pitanju oboljeli od kancera, koji ne smiju da prekidaju proces terapije. On je apelovao na nadležne da u takvim situacijama obavijeste javnost da je nestašica, kako bi porodice mogle da nabave lijek u regionu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com