SDP Bijelo Polje upozorava građane na prevaru koju sprema DPS - Volim Podgoricu

SDP Bijelo Polje upozorava građane na prevaru koju sprema DPS

Imajući u vidu da se radi o lokalnim izborima obaveza je SDP-a da upozori građane na očiglednu prevaru koju sprema lokalna vlast, kazao je Idriz Mahmutović, privrednik i kandidat za odbornika liste SDP – Za život u Bijelom Polju.

“Ovih dana u Bijelom Polju vlast najavljuje megalomanske projekte za naredni četvorogodisnji period. Pominju se iznosi od 150 miliona eura. Svakako da pozdravljamo i podržavamo sve planirane projekte koje realizuje Vlada Crne Gore.  Prije obećanja, obaveza je svake odgovorne vlasti da javnosti saopšti stanje opštinskih finansija na dan 31. decembra 2017. godine, da objasni tajnovitost ogromnih dugova. Budžet opštine se, po usvojenim izvjestajima, zadnjih sedam, osam godina realizuje u visokom procentu od 94-106 odsto”, kaže Mahmutović.

Kako je onda moguće, pita se on, da dug iz godine u godinu raste? Poziva DPS da objasne građanima zašto nijesu realizovani obećani projekti u prethodnom mandatu.

“Pitamo za one najvaznije kao sto su: Turistički centar mineral-termalnih voda na Kisjelim vodama, OŠ Dušan Korać, gradski bazen, Regionalna sanitarna deponija, Reciklažni centar, vodovod Zaton, vodovod Dobrakovo, Metanjac i Kanje, rekonstrukcije puta Srđevac -Lozna – Sušica, put Bliskovo – Stožer, put Stjepanica -Godijevo, domovi za društveni zivot u više mjesnih zajednica, Azil za pse, trafostanica u Voljavcu, sportski kompleks na Patkovoj otoci, hidrocentrale na Bistrici, rekonstrukcija Zavicajnog muzeja …”, navodi Mahmutović.

Pita DPS i šta je sa projektom zvučnog imena Azmont akademija, obuka, prekvalifikacija i posao za hiljadu radnika.

“Znamo, neke od naznačenih projekata ste započeli, utrošili značajna sredstva pa odustali bez utvrđivanja odgovornosti za promašaje koji se mjere milionima eura. Da bi prikrili katastrofalno finansijsko stanje u opštini, drznuli ste se da kršite i zakonsku obavezu da uz završni račun budžeta za 2016. godinu, odbornicima SO-dostavite cjelovit izvještaj o izvršenoj reviziji Prijedloga zavrsnog računa, čime ste postali šampioni netransparentnosti u Crnoj Gori i regionu. Po tom završnom računu realizovane su investicije u iznosu 420 000 eura, što čini manje od tri odsto ukupnog budžeta, dok je otplata obaveza iz prethodnih godina realizovana sa 161 odsto u odnosu na plan (oko 2 347 000 eura)”, dodaje on.

Mahmutović smatra da se uljepšavanjem stvarnosti ne može prikriti istina o siromaštvu ogromne vecine građana Bijelog Polja.

“Vama je očuvanje i sticanje vlasti važnije od kvaliteta zivota, od elementarnog poštenja i potrebe da građani znaju kako trošite njihov novac. Izobličavanjem stvarnosti doveli ste opštinske finansije do kolapsa i kao što smo vam kazali niste mogli napraviti realan plan budžeta za tekuću 2018.god. Krajem marta usvojili ste Odluku o budzetu gdje ste planirali sredstva za isplatu 8 zarada zaposlenima, bez obzira sto godina ima 12 mjeseci. Ovakvo stanje zahtijeva hitnu reakciju nadležnih državnih organa. Promovisana je praksa da budžetski korisnici troše koliko im treba a lokalna uprava da preuzima neizmirene obaveze. Tako je krajem 2017.godine Odlukom Skupštine, Opstina preuzela dug KK Jedinstvo a ovih dana planira da preuzme dugove FK Jedinstvo što ukupno iznosi preko 400.000 eura”, navodi on.

Na kraju obećava da će SDP svakodnevno na sajtu objavljivati trošenje sredstava, budžetsku poziciju i pravni osnov. “Naši principi biće domaćinski odnos prema novcu građana i potpuna transparentnost u radu”.

CdM

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com