VREMENSKA PROGNOZA: Evo kakvi su dani pred nama i KAKVO nas LJETO očekuje! - Volim Podgoricu

VREMENSKA PROGNOZA: Evo kakvi su dani pred nama i KAKVO nas LJETO očekuje!

U ponedjeljak nas očekuje promjenljivo oblačno i toplo vrijeme, prijepodne duži sunčani intervali, uglavnom od sredine dana mjestimično slaba kiša ili pljusak i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, na jugoistoku u jutarnjim i noćnim satima povremeno umjeren do pojačan, sjeveroistočni i istočni. Jutarnja temperatura vazduha 6 do 19, najviša dnevna 18 do 31 stepen.
Podgorica: Pretežno sunčano i toplo, poslijepodne umjeren razvoj oblačnosti i uslovi za slabu kišu ili kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv. Jutarnja temperatura vazduha oko 19, najviša dnevna do 31 stepen.
I u utorak slično vrijeme, promjenljivo i nestabilno, sa sunčanim intervalima i uslovima za mjestimično slabu kišu ili pljusak i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, na sjeveru povremeno umjeren, južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 7 do 18, najviša dnevna 17 do 30 stepeni.
Podgorica: Promjenljivo i nestabilno, sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za slabu kišu ili kratkotrajan pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 18, najviša dnevna do 30 stepeni.

Ljeto pred nama

Do sredine juna u regionu Balkana očekuje se nestabilno vrijeme sa čestim padavinama.

”Padavine će do 10. juna biti iznad godišnjeg prosjeka što će uzrokovati stalna kolebanja vodostaja, ali nema razoga za uzbunu. Ne očekujemo da će rijeke preći upozoravajuće nivoe i da će biti izlivanja”, kaže hidrolog Dejan Vladiković.

On je dodao da se do 10. juna očekuju pojačane padavine na cijelom Balkanu, ali da nema opasnosti od poplava na šta ukazuje i najnoviji prognostički materijal koji RHMZ, kako kaže, u redovnoj razmeni dobija od Evropskog centra za srednjoročno prognoziranje.

Prema prognozi RHMZ-a u narednih 20 dana očekuje se porast vodostaja na slivu rijeke Save i njenim pritokama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Kako kaže, do sredine juna temperature će biti oko prosjeka za ovo doba godine, odnosno da će se minimalne dnevne kretati od 7 od do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 17 od 26 stepeni Celzijusa.

Vladiković je rekao da će nakon tog kišnog talasa, od kraja juna do početka avgusta uslijediti sušni period sa blago povišenim ljetnjim temperaturama.

 

”Jul i avgust će biti suvi i topli, ali nema naznaka da će biti pakleno leto i ekstremne vrućine kao što, recimo, prognozira Akuveder”, tvrdi Vladiković.

 

( Tanjug/Volim Podgoricu)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com