Home / PG INFO / Aktuelno / Simović: Crna Gora će biti sve veće gradilište

Simović: Crna Gora će biti sve veće gradilište

Novi duvanski kombinat pušten je u rad, a potpredsjednik Vlade za ekononsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović najavio je da će planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeti uravnoteženju spoljnotrgovinskog deficita, te da će fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi proširiti i mrežu kooperanata.

“Posebnu vrijednost ovom projektu daje najava investitora o namjeri snaženja i širenja kooperantske mreže primarne proizvodnje duvana na području Zete, Tuzi, Ulcinja, Bara i Bjelopavlića. Već uveliko se gradi pogon za primarnu preradu otkupljenog duvana. Zbog toga ova fabrika pored radnih mjesta u ovim pogonima, kojih će biti više od 100, imaće svoj najveći pogon pod otvorenim nebom. Pogon u kojem mogu raditi brojni gajitelji duvana sa dugom tradicijom u proizvodnji, koji su generacijama značajan izvor svoje egzistencije ostvarivali predajom duvana duvanskoj industriji. Za razvoj primarne proizvodnje duvana Vlada i resorno Ministarstvo će i dalje snažiti podršku vrijednim domaćinima”, rekao je Simović.

Poručivši da Vlada radi na prioritetu – obezbjeđivanju daljeg dinamičanog rasta naše ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda i kvaliteta života svih građana Simović je nabrojao više razvojnih projekata.

Dodao je da “kritičari ne štede Vladu koja odlučno radi na ovim ključnim prioritetima”.

“Sjetimo se i danas da su mnogi slavodobitno više puta proglašavali kraj duvanske industrije u Crnoj Gori i krah ovoga projekta. I danas, kao i uvijek, kada pobijedi odlučnost, napredak, preduzetništvo, strateško partnerstvo i ostvare se razvojni projekti dežurni kritičari i oni koji u napretku Crne Gore vide svoj poraz – utihnu. Povuku se u tamu svoje destrukcije i prežaju nove projekte koje žele zaustaviti. Nećemo se baviti njima. Samo ćemo ih pomenuti da se prepoznaju”, rekao je Simović.

Kazao je i da će, upkrkos kritikama, biti nastavljena širom Crne Gore gradnja fabrika, novih turističkih kapaciteta, poljoprivrednih i prehrambenih pogona, savremenih puteva, novih enegetskih postrojenja.

“Crna Gora će biti i dalje sve veće gradilište. Nastavićemo posvećeno da radimo na ostvarivanju naše vizije razvoja. Nastavićemo i da snažimo diverzifikujemo našu ekonomiju, u cilju daljeg ostvarivanja visokih stopa rasta, stabilnosti naše ekonomije i posebno otvarajući perspektive za što više novih kvalitetnih radnih mjesta. Našim građanima je potreban evropski kvalitet života. Samo nas dinamičan razvoj i stabilnost mogu brzo dovesti do tog cilja. Na tom putu ne smijemo da izgubimo ni jedan dan. Za to smo i dobili mandat odgovornosti građana Crne Gore”, rekao je Simović.

Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *