Zdravstveni sistem Podgorice je u opasnosti - Volim Podgoricu

Zdravstveni sistem Podgorice je u opasnosti

Zdravstveni sistem Podgorice je u opasnosti, saopšteno je iz Građanskog saveza za promjene.

“Naši ljekari su humani i rade najodgovorniji posao, ali njihov trud je necijenjen i omalovažen. Zaboravljeno je da su ljekari uložili pola svog života u učenje da bi liječili građane Podgorice i Crne Gore. Uslovi rada su isti kao prije pedeset godina i nedostojni su znanja i posvećenosti ljekara i potrebama pacijenata. Stanje u zdravstvu je alarmantno. Ljekari su prisiljeni da specijalističke preglede zakazuju 8 do 12 mjeseci unaprijed. Pod ovim otuđenim režimom medicinski radnici rade za sramno male plate u odnosu na odgovornost i obrazovanje koje imaju. Tokom poslednje tri godine, otišlo je više od 100 doktora i nebrojeno medicinskih sestara. Ljekar specijalista ima platu od 670 eura, a medicinske sestre i tehničari samo 350 eura. Plate ljekara su 70% manje od plate pomoćnika ministra i čak tri puta manje nego direktorima državnih Agencija”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da “zbog nebrige otuđene DPS vlasti građani ne mogu da dobiju, a više i ne očekuju, efikasnu i dobru zdravstvenu brigu.”

“Cijene ljekova u Crnoj Gori su za 250% veće nego u regionu, a i dalje imamo nestašice ljekova. Građani Crne Gore godišnje iz svog džepa potroše 100 miliona eura za svoje liječenje iako redovno plaćaju zdravstveno osiguranje. To je polovina državnog budžeta za zdravstvo.Znamo da za loše stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore odgovornost snosi isključivo otuđena partijska elita. Građanski savez donosi promjene  u zdravstvenoj brizi za sve ljude Potreban nam je svaki ljekar i svaka medicinska sestra kako bismo za zajedno stvarali promjene. Naš plan je da odmah posle izbora započnemo izgradnju opšte bolnice u Podgorici, kako bismo stvorili uslove da ljekari i medicinske sestre rade u savremenim uslovima. Tako omogućavamo mladim medicinskim radnicima  zapošljavanje u moderno opremljenim ordinacijama, a našim sugrađanima adekvatnu zdravstvenu uslugu. Građanski savez za promjene (SDP – DEMOS – slobodni građani) ima plan koji predviđa otvaranje ambulanti i domova zdravlja na seoskom područiju u Piperima, Bratonožićima, Krusima i seoskim područjima na teritorijama opštine Golubovci i Tuzi. Dio ovog plana je rekonstrukcija i nabavka nove opreme za sve domove zdravlja na teritoriji Podgorice i izgradnja Doma zdravlja u City kvartu. Naša nova bolnica i obnovljeni i novoizgrađeni domovi zdravlja i ambulante biće posle promjena iste kao i u drugim prijestonicama EU. Svi zaposleni u zdravstvu zaslužuju podršku svih građana Podgorice jer oni brinu o našem zdravlju, kao i zdravlju nama najdražih. Zato ćemo donijeti promjene i u podršci za izgradnju stanova za zdravstvene radnike. Zato mi, slobodni građani, pozivamo sve ljekare i mediciske sestre da budu dio naše zajedničke borbe za promjene i obnovu zdravstvenog sistema u Podgorici i Crnoj Gori”, zaključeno je u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com