Antropometrijsko testiranje studenata završeno, slijedi istraživanje naučnika - Volim Podgoricu

Antropometrijsko testiranje studenata završeno, slijedi istraživanje naučnika

Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su testiranjem preko 150 studenata u Kotoru danas završili antropološko testiranje. Ukupni uzorak od  oko 2000 studenata osnova je za dalje istraživanje naučnika ovog Fakulteta na temu fizičke aktivnosti i tjelesne kompozicije crnogorske mlade populacije.

U zgradi Pomorskog fakulteta UCG u Kotoru danas su testirani studenti Pomorskog i Fakulteta za turizam  hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore.

„Pred nama je sada ozbiljan naučni rad, odnosno temeljna i sistemska obrada podataka dobijenih  testiranjem na svim univerzitetskim jedinicama u tri garda – Nikšiću, Podgorici i Kotoru“, kazao je mr Ivan Vasiljević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

On je objasnio da testiranje studenata na Univerzitetu Crne Gore predstavlja primjenu testa, odnosno ogleda, kao instrumenta tehnike testiranja u određenim kontrolisanim uslovima, na osnovu kojeg se nastoje dobiti što objektivniji pokazatelji o stanju fizičke spremnosti i zdravlja studenata.

Njegov kolega, mr Bojan Mašanović je kazao da su studenti imali uvid u segmentnu analizu tijela koja pokazuje procenat masti u rukama i procenat masti u nogama i trupu.

„Ovakva mjerenja su bitna zbog usklađenosti i razvoja navedenih tkiva jer usljed zanemarivanja može doći do štetnih i negativnih posljedica po organizam“, dodao je on.

Mr Marina Vukotić navodi da su korišteni brojni oblici testiranja. Pored standarnih antropometrijskih i funkcionalnih mjerenja, studenti su mjereni na tanita vagi, inovativnom instrumentu koji pokazuje procenat procentualne vrijednosti potkožnih i visceralnih i masti, mišićne i koštane mase, bavi se parametrima metabolizma.

Testiranja su danas, pored Mašanovića, Vasiljevića i Vukotić, obavili i mr Jovan Gardašević, mr Marija Bubanja i Gorica Zorić, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića.

Projekat dijagnostifikovanja studentske populacije, Fakultet realizuje sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore .

1 komentar

  1. Thanks, I have recently been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I have came upon so far. However, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com