Nikšić: “Yugoslavia fest” počinje danas - Volim Podgoricu

Nikšić: “Yugoslavia fest” počinje danas

Ovogodišnju sezonu festivala u Nikšiću otvara trodnevni mali festival kulture življenja “Yugoslavia fest” koji organizuje NVU “Art 365” iz Podgorice. Onako kako dolikuje festivalu sa takvim imenom isti će početi danas, na nekadašnji Dan mladosti i trajaće do 27. maja.

Mali, porodični festival koji spaja umjetnost, kulturu, ekologiju i zdrave stilove života, ali promoviše i spaja tradicionalne i moderne vrijednosti koji promoviše kulturu življenja održava se na dvije lokacije, u hotelu “Yugoslavia” i na Trebjesi. Na programu festivala su pozorišne predstave, stand-up nastupi, performansi, interaktivne radionice, prezentacije…

“Od inicijalne ideje organizacije pozorišnog festivala, kroz različite faze produkcije i kroz uključivanje partnera i prijatelja u našu priču došli smo do razvijanja konačnog koncepta koji će imati dnevni i večernji program. Spoj umjetnosti, boravka u prirodi, promovisanja kulture življenja i vrijednosti kojima bi trebalo učiti djecu a koja su u savremenom društvu često u drugom planu”, kazala je za “Vijesti” Aleksandra Božović, producentkinja “Yugoslavia festa”.

Na festivalu će na “Sceni 213” biti prikazane pozorišne predstave sa područja nekadašnje Jugoslavije. Prve večeri Radoslav Rale Milenković izvešće predstavu “Naši dani” dok će festival zatvoriti Nikola Đuričko i “Sve što ste hteli da znate o Džoniju”. Crnogorski stand-up komičari braća Aleksandar i Igor Šuković 26.maja u klubu “Yugoslavia” imaće svoj nastup pod nazivom “Z braćom”. Nakon pozorišnih predstava predviđena su tematska koktel druženja u pomenutom klubu.

“Od samog početka bili smo fokusirani na teatar, na Nikšić, grad pozorišne tradicije i umjetničkog senzibiliteta. Kroz mali pozorišni festival komedije htjeli smo tri stvari. Da kultnu pozorišnu ‘Scenu 213’ aktiviramo i ne damo da se zaboravi, da se kroz koncept predstava prisjetimo da je najznačajniji pozorišni festival u Nikšiću ‘Međunarodni festival glumca’ počeo kao ‘Festival jednog glumca’ i da publici pružimo priliku da se smije”, kazala je Božović.

Festival će pored večernjeg programa, koji će se odvijati u hotelu “Yugoslavia”, imati i dnevni namijenjen djeci i roditeljima i biće organizovan na Trebjesi 26. i 27.maja, a prostor gdje će nastupi biti realizovani simbolično je nazvan “Scena 752”, (po nadmorskoj visini Trebjese), a gdje će u godinama koje dolaze, prema riječima Božovićeve, vjerovatno biti napravljen izvođački amfiteatar.

“Počeli smo priču s namjerom da traje godinama i da priču širimo jer je realna,mala, pristojna, porodična i promoviše prave vrijednosti”, poručila je Božović.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com