Vuković: Spreman sam da odgovaram ako smo krivi za požar - Volim Podgoricu

Vuković: Spreman sam da odgovaram ako smo krivi za požar

Prilikom ispaljivanja vatrometa, nakon kojeg je izgorjela Radio-televizija (RTV) Pljevlja, u potpunosti je ispoštovana zakonska procedura, tvrdi Strahinja Vuković, vlasnik firme koja je bila zadužena da obasja nebo povodom Dana nezavisnosti.

Vuković tvrdi da je za ispaljivanje vatrometa imao potrebne dozvole i saglasnost RTV Pljevlja da se krov zgrade može koristiti za tu namjenu.

Zakonom o eksplozivnim materijama, međutim, propisano je da se profesionalni vatromet izvodi… na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i na propisanoj udaljenosti od objekata, komunikacija i drugih prostora. Dozvola za izvođenje javnog vatrometa se izdaje na zahtjev privrednog društva, drugog pravnog lica i preduzetnika… Dozvolom za izvođenje javnog vatrometa određuje se vrsta i razred pirotehničkih sredstava i mjesto i vrijeme izvođenja…

Vuković je “Vijestima” kazao da je spreman da snosi odgovornost, ukoliko istraga potvrdi da je bilo propusta prilikom ispaljivanja vatrometa i pomogne Opštini Pljevlja i RTV u otklanjanju nastale štete.
Požar u prostorijama RTV izbio je u utorak oko šest sati ujutro, nekoliko sati nakon što je sa krova zgrade ispod kojeg su prostorija RTV ispaljen vatromet. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prvi rezultati istrage potvrdili su da je vatromet mogući uzrok požara u kojem je izgorjela cjelokupna imovina RTV Pljevlja. “Vijesti” su juče, pozvavši se na dva različita izvora, objavile i da su vještaci isključili mogućnost da je požar izazvao kvar na električnim instalacijama. Te navode juče niko nije demantovao.

Zvaničan izvještaj o uzrocima požara vještaci će Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima dostaviti za 15 dana, a zavisno od njega znaće se da li će biti pokrenut krivični postupak, s obzirom da je pričinjena materijalna šteta koja se mjeri stotinama hiljada eura…

Vuković je rekao da su prilikom ispaljivanja vatrometa bili prisutni jedan od njegovih radnika i dva pripadnika pljevaljske Službe zaštite i spasavanja.

“Vatromet je ispaljen u 11 sati uveče i čudno mi je da je to moglo izazvati požar, s ozbirom da je vatrogasnoj službi prijavljen pet minuta prije šest sati. U svakom slučaju, čekamo zvaničan nalaz vještaka.

Tvrdim da smo mi preduzeli sve mjere propisane Zakonom”.

Vuković navodi da je ispaljeno pet pirotehničkih kutija i da nijesu korišćene vatrometne bombe zbog bezbjednosnog pojasa.

“Do sada smo ispalili preko hiljadu vatrometa u Crnoj Gori, od čega više puta u Pljevljima sa istog mjesta. Nikada nam se ovako nešto nije desilo”.

Vatromet je, kao i lani, organizovala Opština Pljevlja povodom dana nezavisnosti, nakon koncerta Dženana Lončerevića na Trgu 13. jul.

Đačić ćuti o sopstvenoj i odgovornosti Opštine

Gradonačelnik Mirko Đačić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li su Opština, kao organizator, i on lično odgovorni za požar. Đačić je juče u pratnji izvršnog direktora Rudnika uglja Slavoljuba Popadića, načelnika CB Pljevlja Slavka Vojinovića, direktora Čistoće Saše Ječmenice i člana Odbora direktora Rudnika Zorana Gospića posjetio Službu zaštite i razgovarao sa vatrogascima koji su učestvovali u gašenju požara. Đačić je ocijenio da je efikasnom i hrabrom akcijom vatrogasaca, uz sadejstvo mehanizacije Rudnika uglja i “Čistoće”, pričinjena šteta na zgradi svedena na najmanju mjeru. Sa po 150 eura nagradio je sve vatrogasce.

“Ova nagrada je potvrda da smo dobro odradili svoj posao“, kazao je v.d. komandira Službe zaštite i spasavanja Goran Čavić.

Vijesti

2 komentara

  1. This is actually serious, You’re a particularly professional blogger. I have signed up with your feed furthermore watch for enjoying all of your incredible write-ups. In addition, I’ve got shared your webpage with our social networks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com