PODGORICA: Psi kolju ovce i kokoške, nadležni ništa nijesu učinili - Volim Podgoricu

PODGORICA: Psi kolju ovce i kokoške, nadležni ništa nijesu učinili

Mještanima gornjih Vranića u Podgorici, kako oni tvrde, lutalice i vlasnički psi kolju stoku i živinu, prave štetu na gazdinstvima, a nadležni i pored brojnih apela ništa nijesu učinili da se to spriječi.

Rajku Bojaniću iz gornjih Vranića prije dva dana psi su napali ovce, a 14. maja su mu, tvrdi on, zaklali pet ovaca i troje jagnjadi.

“Toga dana psi su ozlijedili i jednu ovcu i nekoliko jagnjadi. Bile su na ispaši iznad kuće, a to se dogodilo u sred bijela dana, odnosno između 14 i 15 časova”, kazao je Bojanić.

On je zbog toga podnio prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, a kako je istakao problem sa psima mještani imaju godinama.

“Slali smo brojne dopise gradskim službama, državnim – Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, međutim problem nie riješen. Nedavno je dolazila šinterska služba na moje imanje, ali sam im rekao da treba da pođu van moga posjeda i uhvate pse”, kazao je Bojanić.

 On je istakao da su zbog toga od Ministarstva poljoprivrede, Komunalne inspekcije i drugih službi, tražili da se uklone pse lutalice, a da se kućni ljubimci obilježe – čipuju, kako ih nesavjesni vlasnici ne bi mogli ostavljati na periferiji grada.

“Dešava se da dovedu psa i puste ga da trči na Malom brdu, a onda ljudima napadne kokoške, koze”, kazao je Bojanić.

Istakao je da svi psi, lutalice i ljubimci, napadaju i pješake.

“Nedavno se desilo da je pas lutalica napao poštara, bio sam svjedok tome. On je tužio Glavni grad zbog toga, suđenje je u toku, a ja sma svjedok”, kazao je Bojanić.

On je rekao da se bavi stočarstvom, odnosno ima preko stotinu ovaca i to mu je pored vinogradarstva jedini prihod.

“Organski sam proizvođač, imam sertifikat za to. Sve proizvodim na mom imanju, ovdje sam starosjedioc i smatram da mora da postoji red u držanju stoke i kućnih ljubimaca. Ne mogu da saberem koliko mi je štete učinjeno”, istakao je Bojanić.

Iz Glavnog grada “Vijestima” je saopšteno da su Komunalnoj inspekciji u nekoliko navrata pristizale prijave za pse lutalice na lokalitetu gornjih Vranića.

“Po svakoj prijavi je postupljeno i donosena su rješenja kojima je DOO ‘Čistoći’ naloženo uklanjanje pasa lutalica sa navedene lokacije. Po poslednjoj telefonskoj prijavi od 14. maja 2018. godine, zbog agresivnih pasa lutalica inspektor je donio rješenje, kojim je ‘Čistoći’ naređeno da u roku od jednog dana od dana dostavljanja rješenja izvrši uklanjanje, sakupljanje, prevoženje i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih pasa koji remete mir građana i bezbjednost pješaka na navedenoj lokaciji”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako u sklopu redovnih obilazaka, zatim rješenja Komunalne policije, ali i na osnovu nekoliko zahtjeva za uklanjanje pasa sa prostora Gornjih Vranića, ekipe “Čistoće” zadužene za hvatanje pasa, kako su naveli, u par navrata su obilazile navedeni prostor i prije dva dana uhvatili jednog psa kojeg su tamo zatekli.

 Glavni grad apeluje na vlasnike da se brinu o ljubimcima 

Iz Glavnog grada su napomenuli da u zahtjevima dostavljanim “Čistoći” nije precizirano da li su u pitanju vlasnički ili psi lutalice, a sa obilascima navedenog prostora biće nastavljeno i narednih dana.

“Problem pasa lutalica je sve izraženiji, te nije moguće neku lokaciju očistiti trajno, jer je velika najezda pasa koji lutaju ulicama Glavnog grada. Gradske službe neprestano rade, ulažući velike napore na suzbijanju ovakvih pojava.

Zato, koristimo priliku da apelujemo i na vlasnike pasa da se brinu o njima shodno uslovima propisanim Zakonom, kako bi i sami doprinijeli suzbijanju ovakvih neprijatnih pojava”, istakli su iz Glavnog grada.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com