DA LI STE ZNALI? Evo KOLIKO koštaju registarske oznake po vašoj ŽELJI - Volim Podgoricu

DA LI STE ZNALI? Evo KOLIKO koštaju registarske oznake po vašoj ŽELJI

Nedavno se beogradskim ulicama terenskim vozilom provozao crnogorski državljanin sa registarskom oznakom PGNerad i privukao pažnju srpskih medija, portala i čitalaca… Vlasnik vozila jednaje od 4.889 osoba koje su u posljednjih deset godina izabrale da registarskim tablicama ,,daju lični pečat”.

Za atrakciju, koja je za temu izabrala ,,poslovičnu lijenost”, bilo je potrebno da vlasnik izdvoji 600 eura. Toliko je, naime, zvanična tarifa koju je država propisala za svakog ko želi svog četvorotočkaša da markira tablicama po želji. Želja ima raznih, kao i kombinacija brojeva i slova, znanih i neznanih poruka, manje ili više štosnih oznaka koje primjećujemo u saobraćaju. Limiti postoje, ne dozvoljava se upotreba uvredljivih riječi.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, cijena obrasca putem kojeg se traže registarske tablice za motorno vozilo košta 10 eura, a za motocikl i teški tricikl šest eura, dok za tablice na kojoj je ličnu oznaku vozila izabrao vlasnik treba izdvojiti 600 eura za motorno vozilo, odnosno 200 eura za motocikl, teški tricikl, moped, laki tricikl i laki četvorocikl.

Kako je saopšteno Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, lične oznake vozila izdaju se od 22. septembra 2008. godine, kada je bilo 430 zainteresovanih. Naredne godine bilo je čak 724 ličnih oznaka vozila, a 2010. godine 274. Nešto manji porast zabilježen je 2011. kada su se 294 osobe odlučile za lične oznake vozila, dok ih je 2012. bilo 238.

U 2013. godini njih 280 registrovali su svoja vozila sa ličnim oznakama, 2014. čak 693, a 2015. godine 165. U 2016. godini za ličnu oznaku na registraciji odlučile su se 142 osobe, a 2017. godine rekordnih 1.100, dok je ove do sada to izabralo 549.

Iz MUP-a su naveli da se lične oznake na vozilima najčešće odnose na imena/nazive fizičkih ili pravnih lica. Oni su pojasnili da se na istom registarskom području ne mogu odrediti dvije iste lične oznake vozila, sa čime službenik upoznaje stranku prilikom podnošenja zahtjeva, kako bi izabrala alternativu.

Dodaju da lična oznaka po izboru vlasnika vozila ne može sadržati skraćenice CG ili MN, koja se određuje za vozila u svojini države, kao ni skraćenice državnih organa, diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija, kao ni slovnu oznaku TX koju na registarskim tablicama imaju motorna vozila kojima se obavlja taksi prevoz.

Pobjeda

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com