DANAS SU SVETE TROJICE: Na jedan od najvećih praznika treba da radite OVO i zaštitite se od nesreće! - Volim Podgoricu

DANAS SU SVETE TROJICE: Na jedan od najvećih praznika treba da radite OVO i zaštitite se od nesreće!

Pravoslavna crkva  i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole – Svete Trojice ili Duhove.

 

Duhovi se uvijek obeležava 50 dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i “rođendan” hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica. Po značaju to je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja.

 

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Taj praznik je uvijek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća.

 

U hramove se unosi svježa zelena trava i cvijeće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu vijenci od trave i cveća. Ti vijenci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Mnogi nose vjenčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Dobro je da iz manastira ponesete osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com