NADAL JEDINI FAVORIT - Volim Podgoricu

NADAL JEDINI FAVORIT

Na 122. Rolan Garosu, koji počinje danas, učestvovaće 128 tenisera, ali samo je jedan favorit – Rafael Nadal.

Kralj šljake je apsolutni favorit u Bulonjskoj šumi i bilo bi čudo da ne osvoji  11. Kup musketara u karijeri, odnosno 17. grend slem titulu.

Španac je u sjajnoj formi, na šljaci je izgubio samo jedan meč ove sezone, u četvrtfinalu Mastersa u Madridu, gdje mu je Dominik Tim prekinuo seriju od 50 uzastopno osvojenih setova na najsporijoj podlozi.

Ali, u Parizu vjerovatno niko ne može da ga zaustavi – podloga, kao i širina i dužina oko terena, odgovaraju mu mnogo više nego u glavnom gradu njegove zemlje, a na tri seta ga je na Rolan Garosu gotovo nemoguće pobijediti.

Uostalom, u Parizu ima 79 pobjeda i dva poraza – prvi je doživio od Robina Soderlinga 2009. godine, kada su počele njegove muke sa koljenom, a drugi 2015. od tadašnjeg apsolutnog vladara tenisa Novaka Đokovića.

Faktor koji još ide u korist Biku sa Majorke je činjenica da njegovih velikih rivala ili nema, ili su van forme. Đoković je nakon duge pauze tek počeo da hvata pravi ritam, ali nema još dovoljno snage za najveća iskušenja, šampion  iz 2015. Stanislas Vavrinka se nedavno vratio nakon duge pauze, Rodžer Federer opet preskače cijelu sezonu na šljaci, a Endi Marej se oporavlja od operacije kuka.

Predvodnici novog talasa, Aleksander Zverev i Tim, u Rimu i Madridu su dokazali da mogu da zaprijete Nadalu, zbog toga su i drugi i treći kandidat po kladionicama (kvote 8,5, odnosno 12), ali i Rafa zna  da je u Gradu svjetlosti praktično nedodirljiv.

“Uslovi u Parizu su mnogo drugačiji nego u Madridu i Rimu. Čak i da sam izgubio finale Rima, to ne bi imalo mnogo uticaja na ono što će se događati na Rolan Garosu”, istakao je Nadal.

Program prvog dana na „Filip Šatrijeu“ otvaraju četvrti nosilac Grigor Dimitrov i Viktor Troicki, a na „Suzan  Lenglanu“ ga zatvara Zverev protiv Ričardasa Berankisa.

Na terenu će danas biti i dvije kandidatkinje za titulu – aktuelna šampionka Jelena Ostapenko (igra sa Katerinom Kozlovom) i Elina Svitoljina, čija je rivalka Ajla Tomljanović.

I dok je kod muškaraca jasno ko je glavni favorit, kod teniserki se to ne zna. Najveće šanse se daju finalistkinjama Rima, Simoni Halep i Svitoljinoj (kvota 7), a potom slijede Marija Šarapova (12), Serena Vilijams, Petra Kvitova (po 13), Garbinje Mugurusa, Ostapenko (po 15), Karolina Pliškova (17), Darja Kasatkina (21)…

Najveća misterija je Serena. Djevojka koja je osvojila 23 grend slem titule je trenutno tek 453. na WTA listi, jer je nakon prošlogodišnjeg Australian opena odigrala samo četiri meča zbog porođaja.

Ona će u 1. kolu igrati protiv Kristine Pliškove, potom vjerovatno sa Ešli Barti, a u osmini finala bi mogla da se sretne sa drugom blizankinjom Pliškovom, šestom kosturašicom Karolinom.

“Serena može da osvoji Rolan Garos”, samouvjeren je njen trener Patrik Muratoglu.

Pitanje je koliko je to realno, jer je sva četiri meča odigrala u martu, a na šljaci se nijednom nije pojavila. Ali, ako iko može da oduva sve protivnice bez ijednog pripremnog meča, onda je to Serena…

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com