NEPRAVILNOSTI: Napad na Koniku, glasanje u autu, napad u Pljevljima… (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

NEPRAVILNOSTI: Napad na Koniku, glasanje u autu, napad u Pljevljima… (FOTO/VIDEO)

Više od 306.000 građana s pravom glasa biraće danas vlast u glavnom i još 10 gradova i gradskih opština širom Crne Gore.

 

20:33   Posmatrač CeMI-ja je izbačen sa biračkog mjesta broj 9 u Bijelom Polju, kako ne bi prisustvovao otvaranju kutije i brojanju glasova, saopšteno je iz te NVO.

20:29   Direktor CeMI-ja Zlatko Vujović kazao je da su tokom izbornih dana imali mnogo dojava o kupovini ličnih karata. On je naveo da izborini proces ovim dešavanjima klizi u pogrešnom smjeru, kao i da počiniocima tih djela moraju biti izrečene najteže kazne.

Vujović je kazao da je u odnosu na parlamentarne izbore, primjetan značajno veći odziv na biračkim mjestima gdje dominiraju birači DPS-a.

19:50  Demokratska Crna Gora tvrdi da Demokratska partija socijalista iznad jedne pekare u Danilovgradu kupuje glasove naočigled tu prisutne policije kojoj su predstavnici koalicije “Ljudi za 21. vijek” uredno prijavili kupovinu glasova. Navode i da je policija bila vidno neraspoložena da bilo šta preduzme, te da su predstavnike koalicije optužili za narušavanje javnog reda i mira.

19:47  Na biračkom mjestu 97 – Dom omladine Berislavci, birački odbor je zahtijevao da posmatrač #CeMI-ja napusti biračko mjesto zbog ranije prijavljene nepravilnosti. Nepravilnost se odnosila na to da su dva birača istovremeno glasala u istom paravanu.

19:34 Na biračkom mjestu 94-A – ugostiteljski objekat “Cijevna” povrijeđena je tajnost glasanja tako što su dva glasača presavila glasački listić pred članovima glasačkog odbora, tek neposredno pred ubacivanje u glasačku kutiju. Ovim je prekršen član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, navode iz CeMi-ja.

19:32  Biračko mjesto 59-A – JPU Đina Vrbica u Podgorici zatvoreno je na 20 minuta zbog težeg verbalnog sukoba između predsjednika BO i njegovog zamjenika. Predstavnici Opštinske izborne komisije su izašli na ovo biračko mjesto i konstatovali da se može nastaviti sa glasanjem, saopšteno je iz CeMI-ja.

19:20 Poslanik Demokratske Crne Gore, Mijomir Pejović, dostavio je snimak razgovora sa pripadnikom policije od kojeg je kako tvrdi tražio da zaustavi vozilo bez registarskih oznaka i legitimiše osobu koja je upravljala tim motornim vozilom koje je kružilo Žabljakom.

“Policajac je prebacio odgovornost na nekog drugog rekavši da je neko drugi za to zadužen, a ne on. Dakle, više je nego očigledno da policija, ne sprovodeći zakon, umjesto da štite građane, štite kriminalce u džipovima bez registarskih oznaka. U džipu bez registarskih oznaka očevici su prepoznali izvjesnog Miša Vojinovića, bivšeg inspektora ANB-a”. saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

18:05  Na biračkom mjestu 97 Dom omladine Berislavci, dva birača su istovremeno glasala u jednoj kabini, čime su prekršili član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, navode iz CeMi-ja.

17:33  Na biračkom mjestu 65-A – Poreska uprava Crne Gore, u Podgorici, birački odbor je prihvatio zahtjev za glasanje putem pisma u 14.30h. Ovim je prekršen član 85, stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, saoošteno je iz CeMi-ja.

17:12 DPS Pljevlja: Demokrate brutalno ušle u naše prostorije i maltretirale aktiviste.

16:53  Na biračkom mjestu 59-A, JPU Đina Vrbica u Podgorici, lice koje nije član biračkog odbora, u odsustvu predsjednika BO i zamjenika predsjednika zauzelo je njihovo mjesto, pri čemu je izostala reakcija ostalih članova biračkog odbora, saopšteno je iz CeMi-ja.

16:23 Centar za monitoring (CEMI) oštro osuđuje nasilje koje se danas dešava u gradovima u kojima se održavaju lokalni izbori, odnosno u Podgorici i Pljevljima, saopšteno je iz te NVO.

“CEMI poziva Tužilaštvo i policiju da sprovedu sve zakonom predviđene radnje i procesuiraju odgovorna lica za ove događaje. Takođe, pozivamo političke partije i njihove aktiviste da se uzdrže od nasilnog ponašanja i da osude bilo koji vid nasilja tokom izbornog procesa”, kazali su iz CEMI.

16:19 Na biračkom mjestu 105-B, Dom omladine Gornja Gorica u Podgorici glasaču nije omogućeno da ostvari svoje biračko pravo, jer nije upisan u birački spisak, iako je po zvaničnoj evidenciji trebao da glasa na tom biračkom mjestu, saopšteno je iz CEMI-a.

16:03 Iz Demokratske Crne Gore optužili su danas aktiviste Demokratske partije socijalista (DPS) da su upali u prostorije Opštinskog odbora (OO) Demokrata u Pljevljima i fizički nasrnuli na njihove funkcionere.

15:40  Aktivisti DF-a i SNP-a tvrde da su u Gornjoj Gorici zaplijenili materijal od aktivista DPS-a

15:36  DPS je saopštio da koalicija Demokrate – URA planira akciju izazivanja incidenata u Podgorici. 

15:30 Čelnik Prave Crne Gore Marko Milačić i nosilac liste te partije za Podgoricu Vladislav Dajković su objavili snimke na Facebooku na kojima navode da se vidi da je na Zabjelu improvizovani štab Demokratske partije socijalista. Milačić je kazao da je režiseru Mladenu Ivanoviću oteta kamera i da je udaren, da se ispred te zgrade nalaze aktivisti DPS i da tu kupuju glasove. Na facebook snimku koji je objavio Dajković se vidi prepiranje i guranje, a u jednom trenutku jedan od okupljenih pokušava da mu otme telefon kojim snima. Situacija je više puta bila na ivici ozbiljnog incidenta, a iz Prave kažu da je policija došla tek nakon sat vremena, a da nije uradila ništa da spriječi navodnu kupovinu glasova.

Haos na Zabjelu, improvizovani štab DPS.

Gepostet von Marko Milačić – Prava Crna Gora am Sonntag, 27. Mai 2018

https://www.facebook.com/vladislav.dajkovic/videos/10214851921147354/

15:06  Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da je Demokratska partija socijalista (DPS) u Sportskoj dvorani “Ada”, u Pljevljima, formirala kancelariju u koju birači dolaze po novac.

“Aktivisti Demokratske Crne Gore ušli su i razotkrili štab”, navodi se u saopštenju Demokrata.

14:35 U blizini OŠ Božidar Vuković Podgoričanin na Koniku, u kojoj se nalazi pet biračkih mjesta, naš mobilni tim je zabilježio okupljene političke aktiviste, i automobil iz kojeg se vrši evidencija birača, navode iz CDT-a.

“Apelujemo na političke partije da udalje svoje aktiviste od biračkih mjesta, i omoguće biračima pravo na privatnost i korišćenje prava glasa bez pritiska”, kazali su iz CDT-a.

14:30  Na biračkom mjestu br. 109, OŠ Savo Kažić, Buronje, član biračkog odbora vodi evidenciju o biračima koji su glasali, što je zabranjeno članom 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, prenosi CDT.

13:50 Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Bar optužio je aktiviste koalicije “Bar za 21. vijek” da su zaključali članove Mjesnog odbora Topolica 4 “nakon što su bezuspješno pokušali da nasilno provale u prostorije ovog mjesnog odbora DPS-a.”

12:50 Na biračkom mjestu  br. 61, mjesna zajednica “19. decembar”, birački odbor nepravilno sprovodi proceduru glasanja, tako što se birači potpisuju u štampanom izvodu iz biračkog spiska prije sprovedene elektronske identifikacije. Ovakvo postupanje je suprotno članu 68b Zakona, saopšteno je iz CDT-a

12:35 Iz Građanskog saveza za promjene, vijestima su dostavili fotografiju vozila iz kojeg tvrde da se snimaju i popisuju birači.

Navode da je vozilo udaljeno manje od 100 metara od jednog biračkog mjesta u naselju Stara varoš.

POGLEDAJTE VIDEO: ,,Na Koniku nas napali aktivisti DPS”

12:30 CDT najoštrije osuđuje napad na kandidate za odbornike koalicije Demokrate-URA koji se dogodio na Koniku. Pozivamo Tužilaštvo da hitno reaguje, a policiju da obezbijedi mirno sprovođenje izbora.

https://volimpodgoricu.me/2018/05/27/tesko-povrijedjen-lazar-prelevic-aktivisti-dps-napali-aktiviste-koalicije-za-21-vijek/

U podgoričkom naselju Konik, aktivisti DPS, predvođeni Erom Škrijeljom su napali i zadali teške fizičke povrede kandidatima za odbornike koalicije “Za 21. vijek”. Tom prilikom najteže je prošao kandidat za odbornika Lazar Prelević.

11:30 Kandidati za odbornike sa liste “Bar za 21. vijek” tvrde da su otkrili jedan od štabova DPS u Baru i to u prodavnici zdrave hrane, te navode da se tu kupuju glasovi. “Kandidati za odbornike sa liste “Bar za 21. vijek” pozvali su policiju da dođe na ovo mjesto”, navodi se u saopštenju.

11:25 Aktivisti DPS-a napali su aktiviste koalicije “Za 21. vijek” na Koniku, među kojima se nalazio i odbornik Luka Rakčević koji je na ovim izborima kandidat za odbornika u Glavnom gradu, saopšteno je iz koalicije “Za 21. vijek”.

Među aktivistima DPS-a našao se i Ero Škrijelj, a tom prilikom navodno je oduzet i jedan mobilni telefon aktivista “Za 21. vijek” kojim se snimala izborna nepravilnost.

11:10  Na biračkom mjestu OŠ u Kovačevićima u Pljevljima, građanin je, na osnovu lične karte drugog lica, preuzeo glasački listić za to lice, odnio ga u automobil, a zatim ga vratio i ubacio u glasačku kutiju. Ovim su prekršene odredbe čl 69 stav1, i čl 69a stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je iz CEMI-a.

11:10  Na biračkom mjestu OŠ u Kovačevićima u Pljevljima, građanin je, na osnovu lične karte drugog lica, preuzeo glasački listić za to lice, odnio ga u automobil, a zatim ga vratio i ubacio u glasačku kutiju. Ovim su prekršene odredbe čl 69 stav1, i čl 69a stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je iz CEMI-a.

11:00 Raskrsnica ulice 1.maj i Ivana Gorana Kovacevica na Koniku,imamo informaciju da se u trafici koja je u privatnom vlasnistvu, nalazi štab DPS u kojem se vjerovatno dijeli novac, saopšteno je iz URA.

Oni najavljuju da će uskoro biti poslata i krivična prijava i čeka se izlazak policije na lice mjesta, saopšteno je iz URA.

10:55 CDT je saopštio da na BM br. 20 A, OŠ “Savo Pejanović”, opunomoćeni predstavnik jedne liste, bez vidno istaknute akreditacije, stoji iza uređaja za elektronsku identifikaciju birača, i prilikom identifikacije birača koristi mobilni telefon, što je suprotno Zakonu.

10:52 Biračko mjesto 130 JU OŠ “Đorđ Kastriot Skenderbeg” neće biti otvoreno, odluka je Opštinske izborne komisije. saopštio je CeMI.

10:40 Budući da su glasački listići za izbore za odbornike skupštine Glavnog grada i za izbore za odbornike skupštine Gradske opštine Golubovci odštampani na papiru iste boje, sa više mjesta nam stižu informacije da birački odbori izdaju pogrešne glasačke listiće  što izaziva konfuziju i probleme na biračkim mjestima. Apelujemo  na OIK Podgorica da u hitnom roku riješi ove probleme, kako se zbog  njihove brojnosti ne bi dovela u pitanje zakonitost izbora, navodi se u saopštenju CDT-a.

10:30  Na biračkom mjestu br. 12, mjesna zajednica 13. jul, primijećeni su problemi učitavanjem pasoša birača. Birački odbor upućuje birače da se ponovo dođu i glasaju s ličnom kartom, navodi CDT.

“Ova praksa je nedopustiva, budući da Zakon jasno propisuje da birač može glasati i sa pasošem i s ličnom kartom. Apelujemo na birački odbor da hitno riješi problem ovaj problem bilo da je u pitanju nestručno rukovanje ili kvar na uređaju, umjesto otežavanja biračima da ostvare svoje biračko pravo”, kazali su u CDT-u.

10:20 CeMI-jevi posmatrači prate tok glasanja u 11 opština u kojima se danas održavaju izbori. Pozvali su sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 037.

10:10 U mjestu Balotiće u Rožajama vrši se kupovina glasova u krugu osnovne škole javljaju aktivisti URA iz Rožaja.

foto: ura

10:00 Obavještavamo javnost da se u Pljevljima, u neposrednoj blizini Biračkog mjesta Rudnik uglja, nalazi štab DPS-a u kancelarijama Rudnika uglja iz kojih se prati izlaznost, saopšteno je iz štaba Demokreta.

“Navučeni venecijaneri, ali se vide ljudi iza venecijanera koji se otvaraju kada naiđe birač. Rudnik ne radi nedeljom,  pa se pitamo šta baš rade u kancelariji na neradni dan, osim ako ne prate izbore? Na pomenutom biračkom mjestu, na insistiranje Demokrata, prekinuto je glasanje. Očekuje se dolazak OIK-a”, kazali su u Demokratama.

9:45 U Podgorici na biraćkom mjestu 19 a, KIC Budo Tomović, ne nalazi se u svakom trenutku svih pet članova biračkog odbora dok je glasanje u toku, što je u suprotnosti sa članom 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika, prenosi CDT.

9:43 Na biračkom mjestu 2, dom zdravlja u Bloku V, Zamjenik predsjednika biračkog odbora je fotografisao obiman štampani materijal telefonom ispod stola čime je prekršena zabrana upotrebe uređaja za elektronsku komunikaciju. (Član 71a), prenosi CEMI

9:40 Član biračkog odbora na biračkom mjestu 8 Seošnica, u Rožajama koji je zadužen za odvajanje kupona od glasačkih listića otvara pojedine listiće i vrši uvid u to za koga su birači glasali. Pri tom ti birački listići nijesu proglašeni nevažećim,čime se krši član 85b, prensoi CEMI

9:35 Direktor Poreske uprave i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Miomir M. Mugoša se, nakon opomene predstavnika Opštinske izborne komisije (OIK), udaljio sa biračkih mjesta na prostoru Donje Gorice, na kojim se zadržavao sa svojim aktivistima.

U koaliciji “Za 21. vijek” ukazuju da takvim činjenjem, Mugoša pokušava ostvariti psihološki pritisak na birače kako bi zaokružili njegov DPS.

“Međutim, naši aktivisti i predstavnici u OIK-u obilaze teren i trude se da otklone što više nepravilnosti. Od kriminalnog djelovanja DPS-a nismo ništa drugo ni očekivali”, ukazali su u koaliciji “Za 21. vijek”.

9:25 Na biračkom mjestu br. 109 OŠ Savo Kažić, i 128 OŠ Mahmut Lekić, birački odbori glasno izgovaraju imena birača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora, saopšteno je iz CDT-a.

8:45 Na biračkom mjestu 7 poslovni objekat u vlasništvu Zorana Adžića uočeno je prisustvo propagandnog materijala na udaljenosti od svega 4-5 metara od biračkog mjesta, čime su narušena pravila izborne procedure (član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika), prenosi CEMI.

8:40 Na biračkom mjestu na Starom aerodromu, predstavnici DF-a prijavili su nepravilnost.

Nosilac liste “Sve za moj grad” Slaven Radunović je na svom fejsbuk profili pokazao fotografiju na kojoj se vidi da osoba iz baze podataka i osoba sa lične karte nisu iste.

POČEO LOV NA DPS PREVARANTE!Prve teške nepravilnosti na biračkim mjestima!Ovo su otkrili predstavnici DF na Biračkom…

Gepostet von Slaven Radunovic am Samstag, 26. Mai 2018

“Pogledajte sliku. Fotografija koja izlazi kada se provuče lična karta i ona na ličnoj karti moraju da budu potpuno iste, jer su iz iste baze podataka. Na licu mjesta nije bilo moguće utvrditi da li se radi o istoj osobi. Ovdje na istoj fotografiji vidite ličnu kartu i sliku displeja, kao i broj biračkog mjesta”, napisao je Radunović.

On je pozvao sve njihove ljude koji se nalaze u biračkim odborima da budu oprezni i odmah reaguju na ovakve nepravilnosti

8:30 Iz štaba koalicije DF SNP i iz štaba Demokrata u Plavu tvrde da su Socijaldemokrate u Plavu svojim glasačima podijelili posebne ljubičaste hemijske za glasanje na izborima

8:28 Na biračkom mjestu  br.60 Mašinopromet u Podgorici, članica biračkog odbora je glasala van kabine za glasanje, što je zabranjeno članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, prenosi CDT.

8:20 Na biračkom mjestu br. 23-C OŠ “Branko Božović” u Podgorici, opunomoćena predstavnica jedne liste vodi evidenciju o biračima koji su glasali, što je zabranjeno članom 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je iz CDT-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com