Milačić: Vrijeme je da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku - Volim Podgoricu

Milačić: Vrijeme je da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku

Lider Prave Crne Gore pozvao je “iskusnije kolege” iz opozicije da “napokon prepuste politiku mladim ljudima u svojim partijama”.

Prije svega moram da kažem da je jučerašnji dan još jednom pokazao da živimo u diktaturi straha u kojoj Demokratska partija socijalista, na izborni dan, ima razgranatu mrežu neformalnih paralelnih punktova-jazbina, koji služe da se utiče na birače i da se kontroliše izborni proces i duše ljudi. To je metastaziralo do te mjere da, vidjeli ste, aktivisti DPS-a – lokalne kabadahije, špijuni i krimosi – batinaju aktiviste opozicionih partija, potežu oružje, otimaju kamere, tjeraju aktiviste opozicije iz djelova grada koji su pod njihovom kontrolom… Riječju: divlji Zapad.

Zbog toga sam juče, prije zatvaranja biračkih mjesta, a i sada to činim, zamolio kolege iz opozicije da se sastanemo i preispitamo priznavanje rezultata izbora u ovakvoj atmosferi otvorenog nasilja i orgijanja grube sile DPS-a. Ništa od toga: čak i oni najpozvaniji, čak i oni koji su juče najviše pretrpjeli od tog DPS-a, ne namjeravaju da ne prihvate ove rezultate i da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa onim što nam se juče dogodilo. To je, iako partijski legitimno, loše po ukupnu demokratizaciju ove zemlje, jer prihvatiti ovakav proces je ništa drugo do cementiranje ovakvih kriminalnih radnji, atmosfere ludila i opšteg bezakonja.

Želim, dalje, sa druge strane, da se zahvalim svima koji su juče glasali opoziciju i nijesu prihvatili da ćute i budu apstinenti, a potom da od srca zahvalim svakome ko je zaokružio Pravu Crnu Goru. Ponosni smo na svaki dobijeni glas jer je riječ o glasovima slobode, čistim kao suza.

Prava Crna Gora postoji tri mjeseca, najmlađa smo politička partija i u ta tri mjeseca smo učestvovali u dva izborna procesa – na predsjedničkim i na ovim lokalnim izborima – što je više nego zahtjevan poduhvat i za mnogo veće i iskusnije političke partije. I na predsjedničkim izborima, kao i sada na lokalnim, nijesmo željeli da prihvatimo trule kompromise već smo izašli dominantno samostalno u želji da stvorimo, stvarajući, čistu političku ponudu, bez repova i ne sakrivajući se iza koalicija, hrabro se hvatajući u koštac i sa vlašću i sa, moram reći, negativnim fenomenima u opoziciji.

 

Nakon samo tri mjeseca postojanja – uz više nego skromne finansije i infrastrukturu koja je u fazi izgradnje, kao i neprimjerene napade i podmetanja iz redova opozicije, naročito one tradicionalne – juče smo ostvarili parlamentarni status u Baru, Danilovgradu i Pljevljima, dok nam u Podgorici nije mnogo falilo da takođe uđemo u loklani parlament. Ovo je tek početak velikog rada Prave Crne Gore i nakon samo tri mjeseca od osnivanja, u okviru kojih smo, ponavljam, učestvovali u dva zahtjevna izborna procesa, ovo je samo početak formiranja jedne nove i čiste političke partije.

 

Ovo su bili istorijski izbori makar u jednome: pokazali su, potpuno i nedvosmisleno, da je smjena generacija u političkim elitama ono što žele građani i ono što je neminovno kao dio procesa istinske demokratizacije društva. Slikovit primjer: Ko je juče, da tako kažem, ginuo i izgarao na ulicama crnogorskih gradova rvajući se sa DPS kerberima? Samo mladi ljudi iz nekoliko opozicionih političkih partija. Nigdje juče nijeste niti čuli, niti vidjeli lidere tradicionalne opozicije. Nigdje. Ovi izbori su pokazali da je došlo vrijeme da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku i nakon decenija pokušavanja prepuste politiku onima koji to mogu i bolje i brže.

 

Pozivam stoga opozicione iskusnije kolege – uz zahvalnost za sve dobro što su uradili u borbi protiv ovog režima – da napokon prepuste politiku mladim ljudima u svojim partijama, i da time pomognu proces smjene generacija koji je prijeko potreban ovom društvu. Mi u Pravoj Crnoj Gori nijesmo, niti ćemo čekati njihovu dobru volju, već smo, upravo ne želeći da ih čekamo, sami i samostalno krenuli u stvaranje jedne nove i čiste političke partije za buduća vremena, predvođene novom generacijom političara.

 

Na koncu: Prava Crna Gora uskoro počinje ogroman terenski rad, u narednim mjesecima radićemo na partijskoj infrastrukturi – podjsetiću vas da smo, recimo, u Herceg Novom na predsjedničkim izborima osvojili čak 6.9 odsto nakon samo dva mjeseca od osnivanja partije – bavićemo se sve snažnijim povezivanjem sa regionom i svijetom, omasovićemo partiju, učestvovati kao kredibilna alternativa u lokalnim samoupravama gdje smo postali dio lokalnih parlamenata, i najvažnije, pokazaćemo građanima, u razgovorima oči u oči, da je stvaranje Prave Crne Gore nešto za što se moramo boriti zbog naših predaka i naročito naših potomaka.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com