Počeo “Projekat reforme poreske administracije” - Volim Podgoricu

Počeo “Projekat reforme poreske administracije”

“Projekat reforme poreske administracije” koji je počeo danas jedan je od najvažnijih u Crnoj Gori i treba da poveća poresku disciplinu, osnaži naplatu prihoda i sistem upodobi izazovima savremenog poreskog poslovanja. Projekat koji će trajati pet godina vrijedan je 14 miliona eura a sredstva su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke koji je potpisan u januaru ove godine.

Prvi sastanak Upravnog i Savjetodavnog odbora projekta “Reforme Poreske Administracije” u Ministarstvu finansija, označio je početak projekta a predstavljen je i nacrt plana aktivnosti u narednom petogodišnjem periodu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, cilj projekta je poboljšanje efikasnosti poslovanja Poreske uprave, kako u funkcionalnom i tehnološkom pogledu, tako i u kontekstu kadrovskog snaženja kapaciteta i sposobnosti za moderno upravljanje prihodima, kao i smanjenje opterećenje poreskih obveznika u procesu ispunjavanja poreskih obaveza.

“Riječ o jednom od najvažnijih projekata koji se sprovodi u Crnoj Gori, te da od njegove realizacije treba očekivati povećanu poresku disciplinu, snažniju naplatu prihoda i sistem upodobljen da odgovori svim izazovima savremenog poreskog poslovanja”, naglasio je ministar finansija, Darko Radunović.

..Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, je naglasio da će pomenuti projekat značiti reorganizaciju dosadašnjeg poslovanja Poreske uprave u smislu institucionalnog razvoja, unapređenja poslovnih procesa ali i usluga poreskim obveznicima, te izrazio očekivanja da će uz podršku Vlade uspješno realizovati projekat koji će značiti angažovanje svih kapaciteta i punu posvećenost kako zaposlenih u PU, tako i svih uključenih partnera.

“Sve faze projekta biće realizovane u skladu sa smjernicama Svjetske banke koja raspolaže bogatom ekspertizom u pomenutoj oblasti, tako da će, pored finansijske podrške, kroz projekat kontinuirano biti korišćene konsultativne usluge Svjetske banke”, kazali su iz ministarstva.

Kako dodaju, projekat je vrijedan 14 miliona eura a sredstva su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke koji je potpisan u januaru ove godine.

Upravni odbor, napominju iz ministarstva, formiran je u cilju donošenja strateških odluka i smjernica za realizaciju projekta i čine ga predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Fonda PIO i Fonda zdravstva, dok su članovi Savjetodavnog odbora predstavnici udruženja privrednika i udruženja računovođa i revizora koji imaju savjetodavnu ulogu.

Sastankom je predsjedavao predsjednik Upravnog odbora, ministar finansija Darko Radunović, dok su ispred Svjetske banke, predstavnici bili vođa projektnog tima Srđan Svirčev, kao i konsultant SB za ovu oblast, Piter Polin, koji će tokom ove sedmice u Poreskoj upravi održati niz predavanja u funkciji bolje pripremljenosti zaposlenih za realizaciju projekta.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com