KAKAV UDAR NA NOVČANIK: Gorivo skuplje nego u Luksemburgu, Austriji, Njemačkoj… - Volim Podgoricu

KAKAV UDAR NA NOVČANIK: Gorivo skuplje nego u Luksemburgu, Austriji, Njemačkoj…

Sve cijene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od danas su veće za tri do sedam centi, zbog čega je Crna Gora sa cijenama naftnih derivata među skupljima u regionu, ali i od nekih bogatih država Evropske unije poput Luksemburga, Austrije, Njemačke,…

Eurodizel je poskupio sedam centi i nova cijena iznosiće 1,30 eura po litru, što je za 20 centi skuplje nego u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ista cijena tog goriva je i u Sloveniji gdje je prosječna plata 1.100 eura. Cijena litra eurodizela veća je u Crnoj Gori nego u najbogatijoj državi EU Luksemburgu gdje košta 1,10 eura, a jeftiniji je i u Njemačkoj 1,28 eura, Austriji 1,27…

Nova cijena litra super 98 veća je za tri centa i iznosiće 1,44 eura. U BiH ova vrsta goriva jeftinija je čak za 29 centi, u Srbiji za 11 centi, a u Hrvatskoj, gdje prosječne plata 840 eura, super 98 je skuplji samo dva centa. U Sloveniji je jeftiniji za devet centi, u Luksemburgu za 25 centi, Austriji za sedam centi, a od posmatranih država skiplji je samo u Njemačkoj za 16 centi.

Super 95 poskupio je od sinoć za četiri centa na 1,41 euro po litru, dok je u Bosni i Hercegovini jeftiniji za čak 30 centi. Ova vrsta goriva je i u Hrvatskoj jeftinija za cent, u Srbiji za 15 centi, Austriji za devet centi… Lož-ulje biće skuplje šest centi i iznosiće 1,26 eura po litru.

Razlike u cijenama goriva među državama postoje zbog različitih iznosa dažbina – akciza, poreza na dodatu vrijednost i taksi. Državne dažbine u maloprodajnoj cijeni goriva u Crnoj Gori iznose od 45 do 65 odsto.

Cijena goriva bez državnih dažbina iznosila bi 50 do 55 euro centi.

Nove cijene važiće narednih 15 dana, nakon čega će ponovo usklađivati sa maloprodajnim cijenama naftnih derivata na berzi i valutnom odnosu eura i dolara.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com