NATO od juna štiti crnogorsko nebo - Volim Podgoricu

NATO od juna štiti crnogorsko nebo

NATO vazdušne patrole Italije i Grčke od 5. juna čuvaće crnogorsko nebo, saopšteno je danas iz Alijanse.

Crna Gora se Savezu pridružila u junu prošle godine, a pošto nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da obezbijedi vazdušni prostor.

Naša zemlja, navodi se, doprinosi bezbjednosti Alijanse, šaljući trupe u NATO misiju u Avganistanu, kao i finansijsku podršku tamošnjim snagama bezbjednosti.

“U znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora. Italijanski i grčki borbeni avioni će i dalje biti bazirani u njihovim matičnim zemljama i dolaziće po potrebi”, ističu u NATO-u.

Naglašavaju da nije riječ o odgovoru na bilo kakvu specifičnu prijetnju, već NATO na taj način pruža sigurnost svojim saveznicama.

Prema pravilima Alijanse, vazduhoplovne snage saveznica moraju imati najmanje dva borbena aviona, spremna 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji. One saveznice koje ih nemaju-mogu tražiti multinacionalna rješenja za zaštitu svog vazdušnog prostora.

Podsjećamo ministar odbrane Predrag Bošković najavio je još u februaru da će NATO nadzirati crnogorsko nebo.

Izvor: 

1 komentar

  1. Preterujete… Suvise je to mala povrsina da bi ste zbog nje dizali avione. Mozete taj ogrizak neba i prackom stiti (mada ne znam od koga)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com