Neefikasna borba protiv policijske torture - Volim Podgoricu

Neefikasna borba protiv policijske torture

Građanska alijansa izrazila je zabrinutost zbog, kako su ocijenili, neefikasne borbe nadležnih državnih institucija protiv torture i zlostavljanja.

“Nekažnjivost je prisutna već duži niz godina i brojne žrtve još uvijek čekaju pravdu, dok su druge morale ići po pravdu u Strazbur. Slučaj zlostavljanja građana Ulcinja, koji se desio tokom racija u junu prošle godine, poslednji je takav primjer iako su neki policijski službenici priznali više djela zlostavljanja”, kazao je koordinator za ljudska prava i slobode u GA, Milan Radović.

Iz te NVO navode kako u brojnim slučajevima nije došlo do identifikacije i procesuiranja odgovornih službenika policije koji su izvršili i naredili torturu i zlostavljanje, poput slučaja „Pejanović“, tortura tokom protesta 2015. godine, upada u zatvor 2005. i drugih.

Kada, ipak, kaže Radović, dođe do identifikacije službenika, koji su izvršili torturu, sankcije budu ublažene i obesmislene.

“U poslednjem slučaju, do kojeg je GA došla, radi se o torturi nad građanima Ulcinja koja je privukla veliku medijsku pažnju i interesovanje javnosti i funkcionera prošle godine iz tog grada na lokalnom i nacionalnom nivou i po svemu sudeći biće završena uslovnim osudama i bez postavljanja komandne odgovornosti. Činjenica je da je postupak u ovom slučaju dobio epilog kroz sporazum o priznanju krivice i to tek kada su se pojavili video i drugi nepobitni dokazi da se radi o zlostavljanju, dok su prije toga policijski službenici negirali da su počinili zlostavljanje”.

Radović je rekao da su i pojedini policijski službenici priznali da su učinili (i do sedam puta) krivično djelo zlostavljanje a kazna koja je definisana sporazumom o priznanju krivice je uslovna osuda.

“Ovakva praksa je neprihvatljiva i ne vodi ka prevenciji, to jest da drugi službenici ne čine krivična djela, već će ih ohrabrivati da sa ovom praksom nastave. Pitanje komandne i političke odgovornosti za zlostavljanje i zastrašivanje građana Ulcinja nije ni postavljeno”, naveo je on.

Zbog toga, kako kažu, GA poziva sud da ne prihvati pomenuti sporazum o priznanju krivice već da na osnovu prikupljenih dokaza donese presudu srazmjernu težini učinjenih krivičnih djela a tužilaštvo da procesuira komandnu odgovornost.

“Samo tako će se poslati poruka da su tortura i zlostavljanje strogo zabranjeni i na taj način odvratiti svi budući policijski službenici da urade slične stvari”, zaključuje Radović.

RTCG

2 komentara

  1. Im no professional, but I feel you just crafted a very good point point. You naturally understand what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

  2. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com