Opozicija opet podijeljena: Jedni najavljuju povratak u parlament, drugi optužuju: Radite to zbog rejtinga - Volim Podgoricu

Opozicija opet podijeljena: Jedni najavljuju povratak u parlament, drugi optužuju: Radite to zbog rejtinga

Opozicija opet podijeljena – ovog puta u vezi sa tim da li je bojkot parlamenta uspješna priča odnosno da li bi poslanici trebalo da se vrate u skupštinske klupe. Dok jedni najavljuju da će prekinuti bojkot, drugi poručuju da će ostati dosljedni a optužuju kolege da se vraćaju u Skupštinu radi povratka rejtinga.Nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju, na kojima opozicija nije uspjela da osvoji većinu ni u jednom gradu, ponovo se otvorilo pitanje bojkota parlamenta.

Prvi iz opozicije se oglasio Ivan Vujović, nosilac liste Građanski savez za promjene na podgoričkim izborima. Vujović je na RTCG kazao da je bojkot parlamenta obesmišljen, navodeći da očekuje da se SDP vrati u parlament.

Koalicioni partner SDP-a na podgoričkim izborima, Demos, izgledno je da se vraća u parlament. Tina Raičević nam je kazala da je bojkot bio pravi i demokratski odgovor na, kako smatra, neregularan izborni dan. Trebalo je, poručuje Raičević, istrajati u jedinstvenom bojkotu parlamenta.

Situacija je, naglašava, sada promijenjena jer se veći dio opozicije vratio u parlament. To u Demosu ne žele da komentarišu jer svao na to ima pravo.

“U nastalim uslovima je očigledno da je bojkot, povratkom dijela opozicije, izgubio puni smisao. Zato će Demos na svojim tijelima uskoro sagledati situacija i donijeti vrlo vjerovatno odluku da se stranka vrati u parlament”, rekla je Raičević za Antenu M.

Poslanici Demokratske Crne Gore neće se vraćati u parlament, izjavio je za Antenu M Boris Bogdanović, generalni sekretar partije.

“Za Demokrate data riječ je ravna zakonu. Rekli smo i više puta istakli, nema povratka u Parlament sve dok se ne ispune zahtjevi opozicije u vezi sa stvaranjem uslova za iole fer, slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori”, saopštio je Bogdanović odgovarajući na potanja Antene M.

Poručio je Demokrate ne vode politiku po sistemu “danas ovako – sjutra onako” već, kako je rekao, imaju jasne stavove i principe kojih se drže i od kojih nikada neće odustati.

“Nakon katastrofalnog izbornog dana u 11 lokalnih samouprava u Crnoj Gori u kojima je DPS ponovo kreirao ambijent straha rukovodeći pararelnim aparatom iz spuških zidina iz kojih su izveli kriminalce koji su fizički nasrtali na naše kandidate za odbornike, partijske funkcionere i birače, još odlučniji smo da nastavimo bojkot rada Parlamenta sve dok se DPS ne privede k poznaniju prava i sprovođenju izbornog procesa saglasno evropskim i demokratskim standardima”, naveo nam je Bogdanović u saopštenju.

URA, kao ni njihov koalicioni partner na lokalnim izborima – Demokrate, neće natrag u parlament. Mileta Radovanić je za naš radio kazao da će poslanici URA-e ostati dosljedni.

“Nećemo se vraćati u parlament i davati legitimitet njenom radu vlasti”, rekao je on.

“Nažalost, jednostrani potezi nekih kolega iz ostatka opozicije dovode do toga da je jasno das u ti njihovi potezi inspirisani očigledno i isključivo povratku rejtinga koji je očigledno u padu. Umjesto da takve odluke donosimo opozicionim konsenzusom, mi imamo odluke koje su vođene uskostranačkim interesima umjsto da imamom konsenzus koji može da dovede do rušenja DPS-a i promjene režima”, poručio je Radovanić.

Očigledno je da bojkot parlamenta nije urodio plodom, saopštio je za portal Antena M lider SNP-a Vladimir Joković.

“Moguće je da su izborni rezultati rezultat našeg i nedjelovanje cijele opozicije u Skupštini”, rekao nam je Joković.

Na konkretno pitanje: da li SNP razmatra povratak svojih poslanika u skupštinske klupe, Joković nam je odgovorio da je “specifična situacija što se tiče njihovog poslaničkog kluba te da o povratku trenutno ne razmišljaju”.

Podsjetimo, opozicija je bila jedinstvena u bojkotu parlamenta zbog, kako su navodili, neregularnosti parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2016. Jedinistvo je prekinuo DF koji se vratio u skupštinske klupe u decembru prošle godine.

 (Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com