Postignut dogovor oko imena: Evo kako će se od sad zvati Makedonija - Volim Podgoricu

Postignut dogovor oko imena: Evo kako će se od sad zvati Makedonija

Republika Sjeverna Makedonija je konačan predlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore. Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 dug grčko-makedonski spor.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sjutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed “zeleno svijetlo” za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.

“Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje”, rekla je portparol Nove demokratije Maria Spiraki.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com