Crna Gora ZABRANILA uvoz ovog mesa iz više zemalja - Volim Podgoricu

Crna Gora ZABRANILA uvoz ovog mesa iz više zemalja

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evrope u kojima se pojavila bolest afričke kuge svinja. Tu mjeru Uprava za bezbjednost hrane je donijela u cilju sprečavanja širenja bolesti, nakon što je juče u Srbiji uništena tona hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani unijeli iz Mađarske u Srbiju.

„Zabrana uvoza i tanzita pošiljki navedenih proizvoda odnosi se na pošiljke porijeklom iz Mađarske, zatim Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije (region Sardinija) i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena ili se potvrdi bolest afričke kuge svinja“, saopštili su Dnevnim novinama iz Uprave za bezbjednost hrane.

Inače, u skladu sa Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim sjemena, embriona i oplođenih jajnih ćelija porijeklom od domaćih i divljih svinja, te svježeg i zamrznutog mesa istog porijekla.

“Zabrana uvoza i tranzita pošiljki se takođe odnosi na proizvode od mesa porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim mesa koje je termički tretirano – u hermetički zatvorenoj posudi (konzerve), sa postignutom Fo vrijednošću od tri ili više i na minimalnoj temperaturi od +80C, koja se mora postići u mesu i/ili svim djelovima tokom obrade proizvoda od mesa. Isto tako i na svu kožu porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene i trofeja koji nijesu podvrgnuti tretmanu kojim se uništava virus afričke kuge svinja, te na neprerađene nus proizvode porijeklom od domaćih i divljih svinja“, pojašnjavaju iz Uprave.

To znači, kako tvrde, da je pojačana kontrola, te da je nemoguće da u Crnu Goru uđe bilo koja pošiljka hrane porijeklom iz zemalja iz kojih je uvoz zabranjen.

“Nijedna pošiljka svinjskog mesa i proizvoda od svinja iz država u kojima je registrovana afrička kuga svinja ne može dobiti odobenje za uvoz, odnosno rješenje Uprave kojim se odobrava uvoz. Dodatno, da li neka pošiljka ima odobrenje za uvoz kontrolišu veterinarski inspektori na graničnim prelazima koji pregledaju sve pošiljke živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla. Tako da je nemoguće da u Crnu Goru uđe bilo koja pošiljka hrane porijeklom iz zemalja iz kojih je uvoz zabranjen po bilo kojem osnovu“, zaključili su iz Uprave.

Bolest afrička kuga registrovana je kod mađarskih svinja. Riječ je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje. U Crnoj Gori nije registrovana bolest afričke kuge svinja, niti je ikada bila registrovana.

(Dnevne Novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com