Izložba fotografija „ODRAZ“ autorke dr Maje Đurić - Volim Podgoricu

Izložba fotografija „ODRAZ“ autorke dr Maje Đurić  

JU Muzeji i galerije Podgorice obavještava da će u četvrtak, 31. 05. 2018. sa početkom u 20h, u izložbenoj sali ustanove biti upriličeno otvaranje izložbe fotografija „ODRAZ“ autorke dr Maje Đurić. Ovom izložbom biće započet ovogodišnji program manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“. Izložbu će otvoriti sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević.

Maja Đurić je rođena 30. novembra 1966. godine u Cetinju, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Radom Manirizam kod Ticijana diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1993. godine. Dvije godine kasnije, u Pragu, magistrirala je na temu poslijeratne fotografije u Srbiji i Crnoj Gori. Doktorirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, 2010. godine, kapitalnim djelom Fotografija u funkciji kreiranja kulturnog identiteta Crne Gore 1840–1940 godine. Magija fotografije opsjeda je od 1983. godine. Deceniju kasnije počinje objavljivati fotografije, da bi ih poslije četiri ljeta prvi put izložila. Kasnije učestvuje na više od pedeset izložbi; od Budimpešte, preko Moskve, do Šangaja. Njen put je protkan različitim temama. Družeći se sa ljudima iz sfere filma, pozorišta i akademskog života, bilježila je njihove najubjedljivije portrete. Obilazeći krajolike pravila je nestvarne snimke pejzaža. Boraveći u manastirima i crkvama i oko njih, kamerom je pripovijedala atmosferične priče o religiji, arhitekturi i skulptorskim djelima. Istraživanjem istorije fotografskog medija oplemenjivala je i svoje stvaralaštvo.

Uvodne tekstove kataloga potpisuju mr Selma Đečević i mr Luka Rakojević. O stvaralaštvu Đurićeve Selma Đečević je zapisala: „Umjetnički svijet Maje Đurić  kreće se u rasponu od portreta, preko asocijativnog pejzaža, do apstraktnih kompozicija u čijoj se osnovi nalaze fragmenti predmetne stvarnosti koji kroz njene likovne zapise mijenjaju svoje prvobitno značenje. Prikazani portreti, kroz koje se prožima suptilnost psihološkog narativa, sa nužnošću ističu zahtjev da ih posmatramo na drugačiji način od strogo dokumentarnog, dok pejzaži i apstrakcije prije svega postavljaju pitanja o relativnosti objektivne percepcije, i u vizuelnom poimanju svijeta čine ga ponovo otkrivenim. U stvaralačkom opusu umjetnice, fotografija kao medij nije nosilac isključivo mnezičkog svojstva, već instrument koji ovjekovječuje složeniji pogled na svijet, ili bolje rečeno oko – koje „isijeca“ u prostoru i „fiksira“ u vremenu neponovljive slike individualne stvarnosti. Stvarnosti koja u sebi nosi dubok pečat intuicije u razumijevanju i umjetničkom tretiranju prostora i vremena“.

Luka Rakojević u svom tekstu bilježi „o tome koliko je savjesnom autoru teško pritisnuti dugme na aparatu i kako nije lako napraviti dobru fotografiju. Naročito je to očigledno danas, u vrijeme hiperprodukcije djela iz sfere fotografskog medija od kojih tek raritetna imaju umjetničku težinu i značaj. U autorkinoj porodici i njenom okruženju umjetnost je kao kućno božanstvo, bilo da se koriste kistom, olovkom ili fotoaparatom. Nesumnjivo briljantan dar za likovnost naslijeđuje i ona. Umjesto četkice uzela je kameru kojom slika(va)! Njen poziv je jednako zahtjevan i iziskuje posebnu inspiraciju i određene epifanijske momente u kojima nastaje čarolija zamrznutog okvira – jednog minijaturnog isječka prostora i vremena oličenog u fotografiji“.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 18. 06. 2018.

2 komentara

  1. thank for sharing this with all of us. Of course, what a great site and informationrmative posts, I will bookmark this site. keep doing your great job and always gain my support. cheers for sharing this beautiful story

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com